Höglandet Nässjö Sävsjö Tranås

TRAFIKVERKET: Tåg måste evakueras långsamt på Höglandet

I storstadsområdena, Stockholm, Göteborg och Malmö föreslår Trafikverket att det får ta max en timme att påbörja evakuering av tågresenärer när det blir stopp i tågtrafiken men på Höglandet får det ta två timmar, tycker Trafikverket.

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda och föreslå åtgärder för att röjning och evakuering i samband med störningar i tågtrafiken ska gå snabbare. På stambanor och lokalbanor i övriga delar av landet är förslaget att det får ta max två timmar att påbörja evakuering av tågresenärer. När evakueringen är klar och resenärerna är i säkerhet påbörjas röjning av platsen vilket innebär att tåget forslas bort.

– Den tid det tar för personal som felsöker att komma till platsen när det blir störningar behöver kortas ner, säger Johan Hedman, utredningsledare på Trafikverket. Det behövs även strategiskt placerade hjälplok på 15 platser i landet som kan forsla bort vagnar och lok när det blir stopp i trafiken.

Trafikverkets förslag ska leda till att de samhällsekonomiska följderna av stopp i tågtrafiken minskar genom att spåren snabbare kan öppnas för trafik igen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook