Tre i Rottne åtalas för brott mot griftefriden

Tre kvinnor, tidigare anställda på Äldreboendet Sörgården i Rottne, ett privat äldreboende inom Attendo Cares verksamhet, ska delges misstanke om brott mot griftefriden. Det har kammaråklagare Marcus Sjöstrand beslutat.

Det var under kvällen och natten den 11 augusti som det misstänkta brottet mot griftefriden ska ha skett sedan en äldre kvinna avlidit inne på boendet.

Enligt vad som har framkommit i vittnesuppgifter ska en av de tre fast anställda försökt sätta fast ett par solglasögon på den avlidna. En kort stund efteråt återkom två andra vikarier iklädda pälsmössor. Därefter spelades en scen upp framför den avlidna kvinnan.

Verksamhetschefen har fått vetskap om vad som skett, varefter de två timanställda omedelbart tvingades sluta. Även den fast anställda kvinnan tvingades sluta.

En fjärde anställd fick en erinran, men hade dock inte varit med inne i rummet, varför utredningen mot henne kommer att läggas ned, enligt Smålandsposten.

I Älmhult riktar Vårdförbundet stark kritik mot Älmhults kommun. Socialnämnden väntas i dag ta besluta om neddragningar inom hemsjukvården. Ett beslut som kan vara ett brott mot medbestämmandelagen.

Vårdförbundet har i två omgångar förhandlat med kommunen, vilka avslutats i oeninghet.

Neddragningarna väntas spara cirka 800 000 kronor.

Förbundet är kritiskt mot den risk- och konsekvensanalys som gjorts av kommune, där man föreslår en minskning av nattsjuksköterskor inom hemsjukvården från två till en.

Man saknar patientperspektivet, genom att låta undersköterskor utföra arbetsuppgifter som de saknar kompetens för är en allvarlig risk, menar vårdförbundet.

Helsingborg En anställd på ett kommunalt äldreboende i Helsingborg lät en åldring ligga i sin avföring. Den anställde som nu har Lex Sarah- anmälts ska ha svurit åt en boende som behövt hjälp efter att ha bajsat på sig.

”Jävla gubbe, du får vara tyst”, ska mannen ha fått som svar. Då en annan i personalen gick in till mannen ska denne ha legat i sin egen avföring, enligt P4 Malmö.

Socialstyrelsen å sin sida ser allvarligt på att tusentals gamla står utan äldreboende trots löften.

Av dem som beviljats äldreboende på grund av sjukdom eller ålderdom hade över 3 000 under det första kvartalet i år inte fått plats inom rimlig tid.

Under förra året hade 6 000 personer inte fått lämpligt boende.

Det har skett en utveckling mot att det blivit allt svårare att få beslut om särskilt boende, säger Gert Alaby samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

Enligt lagen ska äldre skyndsamt få ett boende efter att ha beviljats ett vård-och omsorgsboende. I annat fall måste det rapporteras till Socialstyrelsen.

Om kommunerna drar ut mycket på tiden kan Socialstyrelsen anmäla kommunen till Förvaltningsrätten, som kan besluta om straffavgift.

Kommunerna har skyldighet att planera och anpassa tillgången till boende efter behov, säger Gert Alaby till Ekot.se.


Publicerat

i

av

Etiketter: