Trist på Höglandet – politikerna höjde skatten ikväll

Runt om på Höglandet kommer nu rapporter om uppgivenhet efter att landstingets politiker ikväll onsdag beslutade om att höja landstingsskatten från och med nästa år.

[adrotate banner=”28″]
Landstingets mäktigaste motiverar skattehöjningen med att pengarna behövs till investeringar för ett par miljarder (inte minst på Höglandssjukhuset) och att man inte vill låna till investeringarna. Politikerna ser inte skattehöjningen (där man tar mer pengar från medborgarna) som något lån. En annan orsak till skattehöjningen är att landstinget förlorar pengar på det nya utjämningssystemet kommuner och landsting emellan.
Därför väljer man skattehöjning framför andra sätt att ordna till sin budget.
Höjningen är på 40 öre och motsvarar ca 100-150 kr i månaden för en normalinkomsttagare.
Budgetbeslutet följde efter en två dagar lång debatt. Vänstern ville höja ytterligare 5 öre. Sverigedemokraterna ville bara höja med 35 öre.
Eftersom flera kommuner på Höglandet (Nässjö, Vetlanda och Sävsjö) också väljer att höja skatten slår skattehöjningarna hårt mot Höglandsborna nästa år.
[Redaktion]


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Trist på Höglandet – politikerna höjde skatten ikväll”

  1. Profilbild för Tommy
    Tommy

    Att höja skatten måste väl ses som ett misslyckande rent ekonomiskt, inte kan jag bara kräva höjning av min inkomst bara för att täcka utgifterna eller kan jag det…

  2. Profilbild för Uppmärksam läsare
    Uppmärksam läsare

    Igår havererade det kommunala skatteutgämningssystemet. Detta skatteutgämningsystem är till för att fattiga landsbygdskommuner får pengar från andra större kommuner för att klara av att driva sin verksamhet utan att behöva höja skatten för kommuninvånarna.

    I Vetlanda kommun kostar landstingets skattehöjning mellan 28,8 miljoner och 43,2 miljoner kronor. Vad detta får för konsekvenser är lätt att räkna ut och sannolikt kommer fler handlare i centralorten att få lägga ned sin verksamhet ty tillväxten kommer naturligtvis göra en kraftig inbromsning när landstingspolitikerna gör på detta vis.

    Något utrymme för att satsa 14 miljoner per år i ett nytt kulturhus finns det definitivt inte i och med detta. Socialdemokraten Tommy Bohman och tanterna i kulturföreningen får känna sig blåsta och forsätta att driva verksamheten i befintliga lokaler som exempelvis Withalaskolans aula.

    Vän av ordning kanske frågar hur ovanstående totalsumma har kommit till. Det är enkel matematik, i vetlanda finns det drygt 12 000 hushåll. Eftersom det i flesta hushåll är två som jobbar så innebär det att matematiken kokar ihip sigt till 2 x 100 x 12 x 12 000 = 28,8 miljoner eller 2 x 150 x 12 x 12 000 = 43,2 miljoner. Genomsnittshushållen får alltså mellan 2 400 och 3 600 kronor mindre i plånboken nästa år.

    Det skall bli intressant att höra hur Vetlandamoderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Vetlanda framåtanda tänker hantera denna situation. Avser man driva på effektivisering i kommunen så att personalkostnaden för verksamhet utan för vården, skolan och omsorgen kan minska med motsvarande belopp som landstinget tar från kommuninvånarna? Var Sossar, Vänsteraktivister och Miljöpartister står vet vi redan. De jublar när skatten ökar för kommuninvånarna.

    Det är inte bara personalkostnader som kan minska i Vetlanda kommun. Minskade kostnader för socialbidrag borde kunna gör en hel del också. En möjlighet skulle kunna vara att kommunen landstinget får ta över kostnaden för socialbidragen till flyktingar. Det skulle innebära en stor kostnadsminskning för kommunen som tillsammans med nedskärning i personalkostnader skulle kunna innebära en skattesänkning med 40 öre för Vetlandas kommuninvånare. Det blir då ett nollsummespel av landstingets penningstöld som alla tjänar på.

    Så vad säger ni; Jan Johansson, Klas Håkansson, Ingemar Sturesson och Magnus Olofsgård. Hur skall ni kompencera kommuninvånarna för det ekonomiska tappet som får tillväxten att tvärbromsa i vår kommun Vetlanda?