Debatt Opinion

”Trots skattehöjning – Alliansen i Eksjö klarar inte välfärden”

”Alliansen fick igenom en skattehöjning på 50 öre och trots detta klarar de inte av en av de viktigaste punkterna för en kommun – välfärden”, skriver socialdemokratiska oppositionen i Eksjö kommun i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Alliansen försämrar för de svaga.
På kommunfullmäktige den 18 december, fick Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet i Eksjö igenom en återremiss gällande den avgift Alliansen tänkt ta ut från hemsjukvården.
Vi i oppositionen hoppades på att man med den här återremissen skulle överväga att utvärdera behovet av en avgift. Vi i Socialdemokraterna hade sett att man hade en utvärderingsperiod, där man har siffror på vad det egentligen kostat kommunen och utrett det behov som finns för hemsjukvården. Nu på kommunstyrelsen den 8 januari visar det sig att alliansen inte alls är intresserade av att utreda behovet av avgift eller inte. Återremissen ignorerades totalt, för det finns inget intresse hos Alliansen att ändra planerna. Alliansen vill åter igen slå på de svaga i samhället. Gång på gång raserar ni i Alliansen välfärden

Slå på de svaga

Alliansen fick igenom en skattehöjning på 50 öre under senaste budgetarbetet och trots detta klarar de inte av en av de viktigaste punkterna för en kommun – välfärden. Vi i Socialdemokraterna värnar om välfärden. Vi vill inte ta från de sjuka och gamla. Vi tror på ett samhälle där alla är med och bidrar till den välfärd vi vill ha.

Att ta från de fattiga och ge till de rika är återkommande i Alliansens politik. Något vi vet är att sjukdomar drabbar alla oavsett plånbok. Alliansens politik gör så att vi åter får ett samhälle där man finansierar sjukvård med avgifter. Ju högre avgifter desto bättre! Man kan finansiera välfärden på två sätt. Antingen med avgifter eller med skatter. Vi i Socialdemokraterna tror på ett solidariskt samhälle där alla är med och bidrar till den välfärd vi vill ha, en välfärd där människor kan känna sig trygga och veta att när de behöver hjälp kommer de få den.

Hur kan ni i alliansen ignorera de konsekvenser som drabbar den enskilda människan? I och med att ni inte gjort någonting för att undvika att behöva ta ut en avgift för hemsjukvården, är det då ert erkännande att ni lagt en alldeles för snäv budget. En budget som raserar det vi verkligen behöver – trygghet? För vi vet att många bäckar små, blir till slut en stor avgifts-å.

Malin Jakobsson (s), fullmäktigeledamot
Kjell Axell (s),  ledamot socialutskottet
Bo Bergvall (s),  fullmäktigeledamot

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Varför ignorerades återremissen? Varför räcker inte skattepengarna till vård, omsorg, skola och kultur trots höjd skatt? Vad gör tjänstemännen med skattebetalarnas pengar? Dags att kräva en granskning?

  2. De flesta Eksjöbor vet varför pengarna inte räcker. Ordet är HA, vilket innebär HIT som är Höglandets IT och A som är Arenan. Stående skämt i Eksjö. Man kan ju dessutom lägga in det i ett skratt och när man pratar om eländet så säjer man helt enkelt HA, HAHAHA.

Kommentarer avstängda