Tvådagarsmöte om folkhälsa på liv och död

Det var lite av ”sent ska syndaren vakna” över den tvådagars konferens Vetlanda kommun arrangerat på Ädelfors folkhögskola under måndagen/tisdagen. Det har handlat om hur man ska komma tillrätta med droger hos unga. Folkhälsa.

Fast rubriken på träffen var ju betydligt finare än så.”Workshop i ADNT-prevention” löd rubriken på deltagarförteckningen, som innehöll namn på folk alltifrån muslimska församlingen till länsstyrelsen.

Allt det här med droger, vare sig det gäller alkohol, narkotika eller rökning, är ju en folkhälsofråga. Vetlanda var först i länet med ett folkhälsoråd och man hade en folkhälsosamordnare. Men under senaste krisen var den knappa halvmiljon tjänsten tjänsten kostade viktigare än folkhälsan så den sparades bort i budgetberedningen till förmån för folkohälsan..

”Men nu måste den med igen”, konstaterar Gisela Brumme (S) och Ingemar Sturesson (KD) unisont. ”Och tjänsten bör ligga under kommunstyrelsen, inte som tidigare under kultur&fritid.”

Tvådagarssittningen har letts av Karin Merlenius, som är samordnare av det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Jönköpings län. Hon har biträtts av Stefan Andersson, som är Vetlanda kommuns representant hos länsstyrelsen i frågor av detta slag.

Man har ägnat mycket tid åt att försöka enas om vilka vägar man ska gå för att få ner den hälsovådliga konsumtionen av olika droger.

Droger i form av allehanda knark ökar i obehaglig takt. Oansvariga vuxna och oansvariga myndigheter som öppnat upp gränserna gör att öl och starksprit flödar gör informationsbehovet om skadeverkningar allt större.

Föräldrar upplever ofta maktlöshet i kampen mot barnens drogvanor. Det finns en föräldraförening mot narkotika, vars ordförande Gunilla Persson, hemmahörande i Linköping, var med under konferensen. Mycket lutar åt att man nu i Vetlanda initierar bildandet av en sådan lokal förening, antingen i kommunen eller gemensamt för höglandskommunerna.

När man säger att det är förbjudet att röka på skolgården samtidigt som man placerar ut askkoppar är det ingen som tar förbudet på allvar. När avgångsklasserna i gymnasiet flera veckor före ”student”-examen har blöta baler eller öppnar bubbelflaskor innan på skolan innan man springer ut.

Sådana motsatsförhållanden gör knappt förutsättningarna för ett folkhälsoarbete enklare. Budskapen måste vara entydiga – från enskilda personer och från myndigheter på lokal, regional och statlig nivå.

I dagarna två har man försökt ringa in problemen och var de finns. Problemen visar på behoven av åtgärder. Det är behoven som nu ska forma handlingsplanen.

Viktigt är säkerligen också att man kan föra ut beskedet att det bakom det mesiga ordet ”folkhälsa” ligger en kamp på liv och död mot (miss)bruket av tobak, alkohol i alla dess former och knark i alla dess former.

Då får kanske politikerna ställa upp med de små summor det faktiskt handlar om.


Publicerat

i

av

Etiketter: