Höglandet

UNDERSÖKNING: De flesta kör bil i stan – tycker illa om kollektivtrafik

70 procent av svenskarna är missnöjda med kollektivtrafiken i sina städer. De främsta anledningar är för höga priser, dåliga förbindelser och för få avgångar. Var tredje svensk upplever dessutom ofta irritation på grund av förseningar i kollektivtrafiken. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs nya rapport Samhällsbarometern.

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har drygt 2 500 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i deras städer. Resultatet visar att så många som 70 procent är missnöjda med kollektivtrafiken i deras städer. Mer än var tredje svensk upplever också irritation varje månad när de reser kollektivt på grund av förseningar.

Trots att det finns gott om miljövänliga alternativ är bilen fortfarande det vanligaste sättet för svenskarna att ta sig runt i sina städer.

”Vår undersökning visar tydligt att kollektivtrafiken i Sveriges städer måste förbättras. Bilen är fortfarande ett viktigt transportmedel, men för att fler ska vilja ställa bilen hemma måste alternativen bli bättre. Om kollektivtrafik och cykelbanor förbättras i fler städer kommer vi på sikt kunna se positiva förändringar både i miljön och i folkhälsan”, säger Per-Arne Gustavsson,VD på Projektengagemang, i ett pressmeddelande.

Hur tar du dig i första hand runt i din stad?

Bil 42 %
Promenerar 24 %
Tunnelbana/Tåg/Spårvagn 14 %
Cyklar 13 %
Buss 7 %
Moped 0 %
Motorcykel 0 %
Taxi 0 %
Annat 0 %
Vet ej 0 %

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Undersökningen genomfördes i mars 2017 i form av en webbenkät. Totalt har drygt 2 500 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook