Nyheter

UNG MAN HITTAD DÖD – UTTORKAD – Polisen misstänker brott

Häktesanställd i Sollentuna åtalas för vållande till annans död och tjänstefel

Kammaråklagare Fredrik Ingblad har nu lämnat in stämningsansökan vid Attunda tingsrätt mot en kriminalvårdsinspektör vid Häktet Sollentuna avseende vållande till annans död och tjänstefel.

Åtalet avser en händelse i maj 2017 då en man i 20-årsåldern som satt häktad avled på grund av uttorkning. Den person som nu åtalas var chef på den avdelning där den avlidne mannen var intagen vid händelsen.

– Utredningen visar att mannen som avled under häktestiden var placerad i avskildhet, vattnet i cellen var under längre perioder avstängt och att han var i övrigt starkt påverkad av psykisk ohälsa eller sjukdom. Trots dessa förhållanden har den ansvarige kriminalvårdsinspektören inte sett till att den intagne i tid blev undersökt av en läkare eller på annat sätt kom under adekvat vård, eller i vart fall inte lämnat information till andra personer om mannen som då kunnat besluta om nödvändiga åtgärder. Jag menar att utredningen sammantaget visar att kriminalvårdsinspektören genom sin underlåtenhet att i tid vidta dessa åtgärder har orsakat den häktade mannens död, säger förundersökningsledaren och kammaråklagaren Fredrik Ingblad i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook