UNIK DOM: Man döms för 18 år gammalt mord på sin fru | Höglandsnytt
Nyheter

UNIK DOM: Man döms för 18 år gammalt mord på sin fru

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer f.d. partnern för mord, försök till mord och grov mordbrand till livstids fängelse.

För drygt 18 år sedan, den 3 december 1998, anlade en person brand i en lägenhet på Docentgatan i Malmö genom att hälla ut bensin i lägenheten och tända på. Lägenhetsinnehavaren avled medan hennes 14-åriga dotter oskadd lyckades ta sig ut ur lägenheten. Under lång tid var brotten ouppklarade. Först i början av 2014 återupptogs förundersökningen med den avlidna kvinnans f.d. partner som misstänkt. Vid tingsrätten ogillades åtalet mot mannen. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer mannen.

Liksom tingsrätten finner hovrätten att mannen i fråga hade både motiv och praktisk möjlighet att anlägga branden. Hovrätten håller också med om att det är mycket besvärande för mannen att han dömts för att under 2012 vid två tillfällen ha anlagt eller försökt att anlägga brand på liknande sätt i lägenheter som tillhörde kvinnor han haft ett förhållande med. Ny utredning i hovrätten visar att lägenhetens ytterdörr var låst med nyckel efter branden. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det är klarlagt att mannen hade nyckel till lägenheten. Vidare anser hovrätten att ett vittnes uppgift om att han såg mannen utanför huset i anslutning till branden är tillförlitlig. Slutligen menar hovrätten att det inte har framkommit att någon annan haft både motiv och möjlighet att anlägga branden och att mannen ska dömas enligt åtalet.

Straffvärdet enbart för mordet motsvarar livstids fängelse. Att det gått så lång tid sedan brotten skulle kunna utgöra skäl att sätta ned straffet till ett tidsbestämt straff. Med hänsyn till att mannen döms för flera allvarliga brott anser hovrätten att det skulle bli en alltför stor kompensation för den tid som gått att döma på fängelse viss tid.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook