"Unik möjlighet" – känt Vetlandaföretag ger flyktingar arbetspraktik | Höglandsnytt
Toppnyheter Vetlanda

”Unik möjlighet” – känt Vetlandaföretag ger flyktingar arbetspraktik

Fönstertillverkaren Inwido i Vetlanda hjälper elva nyanlända flyktingar genom arbetspraktik vid företagets fabriker.

Elva nyanlända flyktingar från länder som Syrien, Somalia och Eritrea får just nu arbetspraktik på Inwidos produktionsanläggningar i Vetlanda. Genom samarbete med Arbetsförmedlingen i Vetlanda har nyanlända personer fått möjligheten till arbetspraktik efter avslutad SFI-utbildning. Samtliga praktikanter har tidigare arbetat som bland annat snickare, aluminiumbearbetare och möbelsnickare.

– Vi såg en unik möjlighet att göra en lokal insats för nyanlända som kommit till Vetlanda från krigshärjade länder. För oss betyder det mycket att flyktingar får goda förutsättningar till en trygg tillvaro i det svenska samhället och nyttig arbetslivserfarenhet samtidigt. Därför har vi nu erbjudit en grundlig utbildning i tillverkningsprocessen av fönster och tillhandahöll mentorer som hjälpte dem på vägen, säger Mikael Carleson, VD för Inwido Sverige, i ett pressmeddelande.

Praktikanterna har arbetat heltid hos Inwido och fick under arbetspraktiken inblick i olika delar utav tillverkningen i Vetlanda. Initiativet från Inwido kommer att fortsätta. Den enskilde arbetssökande kan gå på arbetspraktik i högst tre månader och få aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning under tiden.

– Att tillverka fönster hos oss är ett hantverk, som de nu får möjlighet att lära sig. Förhoppningsvis får vi genom detta initiativ även möjlighet att anställa ny kompetent personal, som även bidrar till mångfalden i vårt företag, säger Mikael Carleson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook