Höglandet Jönköpings län Nyheter

Klimatförändringar gör Höglandet till vinnare

Ett helt annat län med ett helt annat klimat. Det spår SMHI i en analys över Jönköpings läns klimatutveckling fram till nästa sekelskifte. Varmare, regnigare, kortare vinter, mindre is men också längre växtsäsong – särskilt betydande för Höglandet med bättre möjlighet till jordbruk, något som Bengt Koltman (c, ledamot i Eksjö kommun pekar på som en stor fördel.

SMHI har gjort en klimatanalys över Jönköpings län. Enligt analysen har medeltemperaturen ökat med mellan tre och fem grader till nästa sekelskifte. Särskilt vintrarna blir varmare, enligt SMHI som bygger analysen på egna observationer och internationell klimatforskning.

Redan om 50 år blir det en månad mindre med snö i länet och många sjöar kommer aldrig att frysa till is. Skyfallen ökar med 30 procent liksom årsmedelnederbörden, särskilt vintrarna blir regnigare. Med varmare och regnigare klimat förlängs också växtperioden, med cirka 100 dagar tror SMHI. Växtsäsongen kommer pågå ända in i december och börja redan i mitten av februari, enligt analysen.

Höglandet kommer dock fortfarande ha kortare växtperiod än länets lägre delar. Men Höglandets växtsäsong är idag kort för läget i södra Sverige. En längre växtperiod skulle i teorin innebära nya, förbättrade förhållanden för jordbruk. En möjlighet för Höglandet, menar fullmäktigepolitikern i Eksjö, Bengt Koltman (c) :
”Jag tror att vi har världens framtid i den här bygden. Det finns inte tio procent av jorden som är bättre att bo än här: mycket vatten, vi bor högt, vi kommer få en ökad växtsäsong, det ska vi lyfta fram, vi måste bli jättebra på grön omställning. Som politiker är vi skyldiga att peka på en ljus framtid”, sa Bengt Koltman vid fullmäktiges senaste möte.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook