Debatt

Upp till kamp – LO vill ha 70 procent av lönen i paneion

”Även en arbetare ska ha rätt till anständig pension. Därför har LOs förbund enats om att pensionsnivån senast år 2028 ska vara lägst 70 procent av slutlönen. Ett första steg måste tas redan nästa mandatperiod”, sade LOs ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, när han talade i Landskrona idag första maj.

Idag får många LO-medlemmar klara sig på 60 procent av sin slutlön i pension. Allra sämst blir pensionen för kvinnor som arbetat deltid. Så kan vi inte ha det. Därför behöver Sverige en ny pensionsreform. Det är ett viktigt steg mot ökad jämlikhet.

Ojämlikheten har ökat även i arbetslivet. EN LO-undersökning visar nyligen att en näringslivstopp idag tjänar lika mycket som 54 industriarbetare.

Samtidigt har direktörer och borgerliga partier mage att kräva sänkta löner, särskilt för nyanlända. Men sänkta löner ger inte fler jobb, det ger bara fler fattiga. Sverige har brist på arbetskraft. Vi behöver utbildade yrkesarbetare i vården, skolan, byggsektorn och industrin.

Att nå full sysselsättning är vår tids viktigaste inrikespolitiska fråga. Vi är beredda att lyssna till alla konstruktiva förslag. Men det finns en punkt där LO aldrig kommer att kompromissa: Vi kommer aldrig någonsin att skriva på ett kollektivavtal som ger människor sämre villkor bara för att de är födda i ett annat land

LOs ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook