Nyheter

UPPGIFTER: Flicka ville få vittnen att ljuga om våldtäkt – dömd man frikänns helt

Hovrätten för Västra Sverige har nu meddelat dom i ett mål om våldtäkt mot barn. Den åtalade dömdes i tingsrätten. Efter tingsrättens dom framkom nya uppgifter. Hovrätten ogillar nu åtalet mot 18-åringen.

Tingsrätten dömde den åtalade för våldtäkt mot barn i Vänersborg i slutet av maj 2016. Han var vid tillfället för den åtalade gärningen 16 år och målsäganden skulle snart fylla 14 år. Tingsrätten ansåg att målsäganden var trovärdig och att hennes berättelse fick stöd av vittnesberättelserna.

Efter huvudförhandlingen i tingsrätten uppdagades en chattkonversation mellan målsäganden och två av hennes vänner som vittnade i tingsrätten. I chatten, som ägde rum dagarna innan huvudförhandlingen, uppmanade målsäganden vittnena att ljuga i rätten.

Uppgifterna som framkommer av chatten medför enligt hovrättens mening att målsäganden och ett av vittnena inte är trovärdiga. Deras berättelser kan inte läggas till grund för hovrättens bedömning.

Av övrig utredning framgår inte att den åtalade har gjort det som åklagaren påstått. Åtalet ogillas därför och 18-åringen ska inte heller betala skadestånd till målsäganden. Hovrätten är enig.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook