Nyheter

Upphandling av lokalmat VF-fråga i Vetlanda

Frågan om hur lokalproducerad mat ska beredas väg in i den kommunala upphandling till skolor och äldreboenden sysselsätter inte minst lantbrukarna. Lars Brihall i Skirö är en sådan – och han är också nybliven VF-politiker.

När samtliga polityiska partier i Vetlanda – bortsett från centern – träffades i kommunstyrelsens rum var det för att bli informerade om hur man gjort i Laholms kommun. Inköpsansvariga Eva Ahlren därifrån redogjorde för hur man med ett enigt fullmäktige gick ut och gjorde en upphandling, dels enligt MSR, dels villkorat med att maten skulle vara producerad med svensks djurskyddslag, svensk miljölag och svensk livsmedelslag.

Då kunde också de små leverantörerna delta.

Det var en upphandling de stora producenterna givetvis inte kunde acceptera – det var inte förrän Laholms kommun sjabblde till det som högsta domstolen gav en klagande rätt.

Men kommunen där är beredd att gå vidafre i nya upphandlingar med samma utgångspunkt.

”Det är viktigt för den framtida svenska matproduktionen att små producenter vfår vara med. När de inte räcker till får man räkna med regionala leverantörer – och till sist blir det nationella leverantörer”, konstaterar Lars Brihall.

Hans mål är att politikerna också i Vetlanda ska kunna enas om ett beslut att i matupphandlingar sikta in sig på lokalt producerad föda.

En bit på väg är man faktiskt redan, påpekade Vetlandas upphandlingschef Leif Henriksson genlom de kompletteringsupphandlingar man gör i både Sävsjö och Vetlanda till t ex skolor och äldreboenden.

Utvecklingen är spännande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook