Jönköpings län Nyheter

”Uppmuntra inte människor att lämna landsbygden”

Konsekvenserna av ett slopat reseavdrag för bil till arbetet är många och hårda, menar Jönköpings läns riksdagsledamot Magdalena Andersson (m) i sin senaste rapport. ”Det driver människor från land till storstad”, säger hon.

Visserligen görs mest avdrag för bilresor i de tre storstadslänen men sett till andelen av arbetande befolkningen är reseavdraget mer omfattande i till exempel Jönköpings län (8 procent gör avdrag) än i Stockholms län (4 procent).
Ett slopande av reseavdraget för bil skulle också slå hårdare mot landsbygdslän, tror Magdalena Andersson i rapporten ”Ett avlångt land utan tunnelbana och järnväg till varje husknut”.
”Ett borttagande av reseavdraget för bil påverkar människor som bor i orter eller bygder utan heltäckande kollektivtrafik i avsevärt större utsträckning än dem som utan större problem kan ställa bilen hemma och istället ta pendeln, tunnelbanan, bussen eller spårvagnen till jobbet”, skriver Magdalena Andersson i sin rapport.
Bara i Jönköpings län skulle 20 000 medborgare få i genomsnitt cirka 5000 kronor mindre om året att röra sig med.
”Över en halv miljon svenskar riskerar att få en gigantisk kostnadshöjning bara för att deras jobb inte ligger i närheten av hemmet”, menar Magdalena Andersson.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook