Jönköpings län Nyheter

Upptagen barnmorska – barn dog

Två barn dog ifjol på länssjukhuset Ryhov ifjol. Nu har Socialstyrelsen avslutat sin granskning. Sedan tidigare stod det klart att sjukhuspersonalen inte följt sina regler.

I det ena fallet gjorde sjukhuspersonalen fel när det skulle tolka en s k CTG-kurva. En mamma hade kommit till förlossningen eftersom hon kände att hennes barn rörde sig allt mindre i magen. Barnet hade en propp i navelsträngen och dog och det visade sig att CTG-kurvan visade att barnet inte mådde bra. Detta upptäcktes inte.

I det andra fallet tolkades inte heller CTG-kurvan rätt och förlossningspersonalen trodde inte att kvinnans värkar var förlossningsvärkar. Mamman fick istället värkstillande medicin. När läkaren beordrade att ta hål på fosterhinnan för att kunna höra barnets hjärta bättre gjordes inte det med en gång eftersom barnmorskan blev upptagen med en annan förlossning.
När ett akut kejsarsnitt gjordes var det för sent. Barnet var dött.

Landstinget har gjort en egen utredning som visar att personalen inte följde de regler som satts upp.
Socialstyrelsen nöjer sig med att landstinget gjort en egen utredning och nu försöker förändra sina rutiner.
”Vi beklagar djupt lidandet”, är chefläkare Axel Ros kommentar.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Felet kanske delvis ligger hos den enskilde personalen. Men det övergripande ansvaret måste väl ändå de ha som sett till att det är personalbrist inom all form av vård?! En barnmorska vad jag vet, har inte mer än två armar.. Tragiskt!

  2. Väldigt tragiskt. Har Helena bouveng och hennes kompanjoner läst detta? Kanske bättre o lägga pengarna på de som faktiskt redan är gravida! Än på surrogatmödraskap

Kommentarer avstängda