Debatt

USA-domstol stoppar GMO-gröda

Droppen urholkar stenen. Det som jag knappast trodde skulle bli verklighet har inträffat. En domstol i USA har stoppat Monsantos GMO-sockerbeta Roundup Ready. Något alldeles otroligt glädjande.

Äntligen har det folkliga motståndet gett resultat.

 

Trots att stormedia, LRF och andra storbondeorganisationer runt om i världen tillsammans med de flesta ledande politiker arbetat för GMO-grödor har det osannolika inträffat.

Domstolens motivering är samma som småbrukarna, Greenpeace och miljörörelsen framfört under många år i många länder; ”riskerna med ofrivillig pollination mellan GMO-betor och konventionella betor, eller besläktade grödor har underskattats.”

 

Ett varmt tack till ledamöter och domare i den federala distriktsdomstolen i San Francisco. Ni har med ert civilkurage ändrat hela situationen för de upphöjda GMO-grödorna och samtidigt ingjutit hopp och mod hos alla oss som i åratal kämpat mot och varnat för GMO i grödor och i livsmedel.

 

Låt oss också påminna oss om professor och alternativa nobelpristagaren Vandana Shivas och den kanadensiska bonden Percy Schmeiser modiga och oförtröttliga kamp mot GMO-jättarna.

Respekten för Skapelsen kan återupprättas. Det kommer så starka känslor att jag får svårt att formulera mig i denna glädjens stund.

 

En helt ny epok har inletts. Den evigt branta uppförsbacken ser vi nu krönet på. Nu kommer förhoppningsvis alla SLU:s (Sveriges Lantbruksuniverisitet) tungomålstalande GMO-forskare som professor Sten Stymne & Co att ifrågasättas på allvar.

 

Kanske kan det bli ett slut på den strida strömmen av nobelpris till de bioteknik-forskare som sysslat med den snuskiga och farliga verksamheten att genmanipulera växter och djur.

 

De forskare som skrutit med att de t o m kunnat gå över artgränserna, när de korsat djurgener med växtgener, tvingas nu besinna sig, ta sitt ansvar och komma ner på jorden.

 

RUNE LANESTRAND

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook