Ekonomi Höglandet Jönköping

Utländsk lastbil – så kommer knarket till Höglandet

Tre personer dömda för allvarliga narkotikabrott till långa fängelsestraff.

Jönköpings tingsrätt har dömt en 30-årig utländsk medborgare för grovt narkotikabrott till fängelse fem år och utvisning på femton år samt en 27-åring och en 31-åring för synnerligt grovt narkotikabrott i båda fallen till fängelse sex år.

Samtliga tre har agerat som kurirer som hämtat och sedan transporterat narkotika som levererats från en utlandsregistrerad lastbil i Jönköpingsområdet.

Det handlar om kokain, ecstacy (MDMA) och amfetamin. De tre männen greps och anhölls den 7 mars 2019 och har sedan dess varit frihetsberövade. De ska nu kvarbli i häkte till dess deras domar vinner laga kraft, beslutar tingsrätten.

30-åringen döms för att ha transporterat nära 3 kg (2 993 gram) kokain. 27-åringen döms för att ha transporterat cirka 50 kg amfetamin (50 266 gram). 31-åringen döms för att ha transporterat 37,9 kg ecstacy (MDMA) och nära 1 kg (978 gram) kokain.

Samtliga är såvitt framkommit u utredningen ostraffade och har mot viss ersättning åtagit sig transporterna. De har fått motta instruktioner av sina uppdragsgivare via mobiltelefon och fått använda ett särskilt krypterings­program för att försvåra utredning och spårning. De har även använt tilldelade kodord för bekräfta sin behörighet att hämta ut narkotikan från lastbilen, enligt domen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook