Småland

Utländsk rånarliga har åkt fast – stal för miljoner

Kammaråklagare Gunilla Öhlin har nu väckt åtal mot tre personer för delaktighet i ett uppmärksammat rån i Kalmar för ett år sedan.

Samarbetet mellan norska, litauiska och svenska myndigheter och de europeiska samarbetsorganen Europol och Eurojust har starkt bidragit till att lösa härvan, menar åklagaren.

Den 8 oktober 2015 utsattes en klockbutik i centrala Kalmar för ett rån. Två omaskerade män kom in i butiken och under vapenhot tvingades personalen att lämna ifrån sig dyrbara klockor, av märke Breitling och Omega, till ett sammanlagt värde av 1,3 miljoner kr. De två gärningsmännen försvann springande från platsen och ett par hundra meter från platsen slutade alla spår.

En förundersökning inleddes och redan efter ett par dagar hade en av de misstänkta rånarna identifierats och kort tid därefter även den andre misstänkte rånaren. De visade sig vara hemmahörande i Litauen. Ytterligare en person, även denne litauisk medborgare kunde identifieras såsom misstänkt för delaktighet i rånet.

I början av april 2016 begärdes de tre personerna häktade. En nordisk och två europeiska arresteringsorder utfärdades. Två av personerna greps i Litauen och den tredje personen greps i Norge. När alla överlämnats till Sverige kunde förundersökningen slutföras.

– Jag har väckt åtal mot tre personer för delaktighet i rånet, som jag bedömer som ett grovt rån, eftersom tillgreppet skett under vapenhot. Två personer har utfört själva rånet medan den tredje personen har främjat, planerat, organiserat och finansierat rånet. Klockorna har anträffats hos en av de gripna. En av de personer som har åtalats för att ha utfört rånet har erkänt sin delaktighet medan de övriga förnekar, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin.

Förhandlingen är planerad att pågå i en veckai Kalmar tingsrätt med början om drygt en vecka.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook