”Skurugata som vindkraftspark eller besöksmål?”

”Verken ger en hyresintäkt för mark och det ger inkomster åt ett börsnoterat vindkraftsföretag. Alternativt skulle kommunens politiker kunna verka för att avslå ansökan och låta området bidra till sysselsättning åt landsbygdsföretag men framför allt en ökande turistström till Eksjö kommun”, skriver en grupp Hultbor i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om vindkraftshotet mot Skurugata. Idag onsdag tar Eksjö kommun beslut om bygglov.

[adrotate banner=”28″]

Skurugata hotas av vindkraftverk. Foto: Höglandsnytt
Skurugata hotas av vindkraftverk. Foto: Höglandsnytt
Eksjö kommun handlägger just nu bygglovsansökan för tre vindkraftverk upp till 150 m höjd helt nära Skuruhatt (1 km) och Klintens naturreservat (400 m). Byggnation är tänkt att ske på mark som ägs av Wallnäs AB. Handläggningstiden i kommunen är kort och beslutsdatum är planerad till idag onsdag när ärendet skall avgöras i Tillstånds- och Myndighetsnämnden.

I särklass viktigaste
Skurugata naturreservat är jämte gamla stan kommunens i särklass viktigaste turistattraktion och också kärt besöksmål för många kommuninvånare. Det är också länets viktigaste besöksmål. Båda reservaten omfattas av bestämmelserna i 7 kap. miljöbalken och har stora naturvärden. Skurugata och Försjön är natura 2000-områden, naturobjekt av riksintresse. På förfrågan av länsstyrelsen, har Eksjö kommun nyligen tackat ja till att hela området med omgivningar får status av ”område med nationell betydelse för det rörliga friluftslivet”. Naturvårdsverket avgör detta i närtid, inget tyder på avslag.

Framsynta
Eksjö kommun har varit framsynta när man avsatt (investerat i) Klinten som naturreservat, även om det också går att betrakta som en ekonomisk utgift för kommunens skattebetalare. Hela området är av stor betydelse ur en rad aspekter. Ett flertal skyddsvärda fågelarter samt en hotad fladdermusart (upptagen på EU arthabitatlista) finns i området.
Föråsen, som också är natura 2000-område med sitt gamla odlingslandskap, ligger i närområdet. På Klinten finns rikliga lämningar av ett gammalt kulturlandskap, som borde kunna lyftas fram genom liknande skydd.

Orört
En anledning som säkert bidrar till områdets attraktivitet är att det kan upplevas som ”relativt orört och tyst” naturområde. Om vindkraftverken byggs kommer området förmodligen varken att upplevas som orört eller tyst. Man kommer att se verken och höra ljud från motor och rotorblad över stor del av arealen.

Inkomster
Byggnation av verken ger en ekonomisk hyresintäkt (för mark) till Wallnäs AB, det ger inkomster åt ett börsnoterat vindkraftsföretag samt ”vindkraftsrallare” under byggtiden. Alternativt skulle kommunens politiker kunna verka för att avslå ansökan och låta området fortsätta bidra till sysselsättning åt landsbygdsföretag i området, till campingplatser men framför allt en ökande turistström till Eksjö (mat, logi, butiker etc.) Besökarantalet till Skurugata har ökat kraftigt senaste åren. Med utökad status (se ovan) och bättre marknadsföring av området har kommunens företag stora möjligheter till en god utveckling.
Företag med inriktning på naturguidning, med det här området som bas, finns i dag på diskussionsstadiet. Sådana framtida satsningar går förlorade om vindkraftverken byggs här.

Många av oss är i grunden positiva till vindkraft som energikälla men prioriteringsordningen på den tilltänkta byggplatsen blir fel. Alternativ mark som troligen har likvärdiga förutsättningar, ca 3 km österut, har erbjudits exploateringsföretaget men ratats.

Anders Åhström och 16 hushåll, närboende/markägare i området.
[adrotate banner=”27″]


Publicerat

i

av

Etiketter: