Nässjö

Utredning: flyktingmottagande ligger bakom ökning av socialbidragen


[adrotate banner=”28″]
Mottagningen av flyktingar och nyanlända invandrare till Nässjö kommun har bidragit till ökningen av kostnader för socialbidrag, konstaterar en färsk utredning utförd av kommunens revision.

Enligt utredningen som gått igenom Nässjö kommuns arbete med integration var knappt 20 procent av hushållen med socialbidrag s k ”flyktingrelaterade”. Det konstateras att det är den gruppen tillsammans med ungdomar mellan 18 och 24 som står för en ökning när det gäller socialbidrag.

Totalt har antalet hushåll med försörjningsstöd ökat från knappt 700 till ca 1300 på fem år. Revisionen konstaterar att det är det gällande arbetsmarknadsläget som är den största anledningen till ökningen. På en sådan arbetsmarknad är nyanlända ”en utsatt grupp”.

Revisionens utredning konstaterar att gruppen nyanlända med socialbidrag ”ökar mycket” och att antalet förväntas öka ytterligare när fler och fler ”går igenom etableringsperioden och ej finner sysselsättning”. En orsak till detta antas vara att ”en stor grupp av de nyanlända har ringa eller obefintlig skolbakgrund”.

Revisionen föreslår nu att arbetet med sysselsättning i kommun och på Arbetsförmedlingen är ”den enskilt viktigaste frågan för att lyckas med integrationsarbetet”.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

8 Comments

 1. Var man verkligen tvungen att tillsätta en utredning för att komma fram till detta? För oss vanliga dödliga var detta uppenbart från första början.

 2. Det är bra för Sverige att vara ett föregångsland! Jag hoppas regeringen höjer skatten kraftigt, så att vi fortsatt har råd att hjälpa dessa stackars människor.

 3. Bortsett ifrån att utredningen visar det som de allra flesta andra kan lista ut med armbågen så måste man ju ställa denna följdfråga också:

  Hur kommer det sig att man väntade till 2014 att göra en sån här undersökning? Hade det varit ett företag så hade man gjort en sån här undersökning varje år… men å andra sidan kanske företag är lite mer rädda om pengarna eftersom det är deras, inte andras.

  1. Det är inte kommunen som gör den här utredningen. De styrande politikerna i kommunen försöker med alla medel mörklägga kostnaderna för invandringen.
   I det här fallet var det kommunrevisionen, som är politiskt obunden men som har till uppgift att granska den ekonomiska hushållningen i kommunen som gjort utredningen.

 4. Hade Nässjö kommun varit ett företag så hade alla ansvariga fått sparken för länge sen. Helt ofattbart att dessa amatörer kan sitta och köra kommunens ekonomi i botten och inte ställas till ansvar för detta. Det dom gör mot våra pensionärer och skolbarn till förmån för andra grupper är på gränsen till kriminellt!

Kommentarer avstängda