Nyheter

Utrikesminister Wallström (s) slipper åtal

Förundersökningen om misstanke om tagande respektive givande av muta vid fackförbundet Kommunals uthyrning av en lägenhet till statsrådet Margot Wallström läggs ner. Det har chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption idag tisdag beslutat.

– Av utredningsmaterialet kan brott inte styrkas. Ytterligare utredning bedöms inte förändra bevisläget på något avgörande sätt. Förundersökningen läggs därför ned, säger chefsåklagare Alf Johansson i ett pressmeddelande under sena morgonen

Det var i januari som uppgifter publicerades om att företrädare för fackförbundet Kommunal under tiden sensommaren 2014 – april 2015 försett statsrådet Margot Wallström med ett hyreskontrakt i en av förbundets fastigheter i Stockholm. En förundersökning inleddes eftersom det fanns anledning att anta att brott i form av givande respektive tagande av muta hade begåtts.

Förundersökning har gjorts med hjälp av Polisens nationella operativa avdelning. Ett 25-tal förhör har hållits och dokument har granskats.

– Jag anser mig inte kunna bevisa det för straffrättsligt ansvar erforderliga tjänstesambandet. Inte heller finns det några ytterligare utredningsåtgärder som jag bedömer skulle kunna förändra bevisläget på något avgörande sätt. Därför lägger jag ner förundersökningen, säger Alf Johansson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook