Debatt

Utrikespolitiken får inte präglas av cynism

”Ett gyllene tillfälle att träna stridspiloter och att säkra tillgång på olja. Det är skälen till varför flera länder nu anfaller mål i Libyen, inte för att stoppa folkets lidande kan man i dag läsa i Dagens Nyheter.” Det låter oerhört cyniskt.

Tyvärr är jag inte förvånad då det länge stått klart för mig att de stora länderna bedriver krig för att säkra olja och andra naturtillgångar. Men när det nu misstänks att ingripandet med flygbombningar också är för att träna stridspiloterna då finns det all anledning i världen för Sverige att hålla sig utanför.

 

I stället ska Sverige hålla på sin traditionella freds- och säkerhetspolitik och satsa på humanitärt bistånd. Det väcker respekt bland världens folk och minskar risken för terrorangrepp på Sverige. Ett terrorangrepp som mycket väl kan rikta sig mot ett kärnkraftverk. Det är generande att det bara är Jimmie Åkesson, bland partiledarna som, som vill satsa på humanitärt bistånd i stället för att skicka JAS-plan till Libyen?

 

För mig är det obegripligt hur snabbt förespråkarna för militära insatser före humanitära så snabbt fått med sig så många ledande politiska debattörer från höger till vänster. Skäms Göran Greider. Jag trodde du var en grundmurad humanist.

 

Det är lika skrämmande som sorgligt att major Jan Björklund och fänriken Allan Widman i folkpartiet och några hökar inom moderaterna har kunnat svänga opinionen så snabbt i vårt land.

 

RUNE LANESTRAND

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook