Utsläpp från 500 000 flygresor – nu ska galna fossilbygget stoppas | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet Nyheter

Utsläpp från 500 000 flygresor – nu ska galna fossilbygget stoppas

Naturskyddsföreningen överklagar mark- och miljödomstolens dom att tillåta utbyggnaden av Preems raffinaderi Preemraff vid Brofjorden norr om Lysekil.

Tillståndet innebär en fördubbling av koldioxidutsläppen från raffinaderiet. Det blir då den enskilda verksamhet som medför störst koldioxidutsläpp i Sverige. Naturskyddsföreningen överklagar tillståndet från mark- och miljödomstolen i Vänersborg till Mark- och miljööverdomstolen. Syftet är att stoppa de omfattande koldioxidutsläpp som Preemraff fått tillstånd till.

– Vi måste agera när vi ser den svenska klimatpolitiken gå i baklås på det här sättet. Det handlar om tillstånd till ökade koldioxidutsläpp från 1,7 till 3,4 miljoner ton per år. Det motsvarar en klimatpåverkan på över en halv miljon New York-resor tur och retur med flyg – varje år. Något är uppenbart fel när man fortfarande 2018 kan få tillstånd till nyinvesteringar i långlivade fossila anläggningar. Redan 2030 måste vi i Sverige ha kommit ner till utsläpp som ligger nära noll, vilket innebär att det kommer att behövas ett förbud mot fossila bränslen snarare än tillstånd till verksamhet som kraftigt ökar utsläppen, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook