Nyheter

UTVISAS – Styckmord på asylboende, dumpade kropp på soptipp

En 49-årig man har dömts till 16 år fängelse samt utvisning för att ha mördat och styckat en man.

Haparanda tingsrätt har nu meddelat dom i mål där en man stått åtalad för att i oktober 2018 ha mördat och sedan styckat en man i Kalix. Tingsrätten har dömt mannen för mord och brott mot griftefrid och bestämt straffet till fängelse i 16 år. Tingsrätten har också beslutat att utvisa mannen från Sverige och han förbjuds att återvända hit.

Den nu dömde mannen var bekant med offret och har uppgett att han handlat i nödvärn. Tingsrätten har funnit att det är ställt utom rimligt tvivel att den 49-årige mannen dödat mannen och sedan styckat honom i det rum på ett asylboende i Kalix där de båda bodde.

Enligt domen flyttade den dömde sedan kroppsdelarna. Armar, ben och huvudet påträffades i älven i Kalix och bålen återfanns vid en avfallsanläggning i Kalix. Det har kommit fram att den tilltalade känt rädsla för den avlidne och att han varit angelägen om att polisen skulle få vetskap om att den avlidne befann sig i Sverige illegalt.

Tingsrätten har funnit att blodbilden i taket och på en byrås sida sammantaget med skadornas placering på den avlidnes bakhuvud, visar att den avlidne måste ha varit liggande i sängen med ansiktet vänt mot väggen när den tilltalade angrep den avlidne med yxan.

Händelseförloppet kan inte ha skett på det sätt som den tilltalade uppgett då hans beskrivning av händelseförloppet inte kan förklara skadornas placering på den avlidnes bakhuvud. Den tilltalades angrepp mot den avlidne har inte föregåtts av ett direkt angrepp från den avlidnes sida och den tilltalade har därför inte haft rätt att använda våld mot den avlidne och hans invändning om nödvärn har därför lämnats utan avseende, konstaterar tingsrätten.

Påföljden har bestämts till 16 års fängelse och han ska utvisas från Sverige med förbud att återvända hit. Den tilltalade ska också betala skadestånd till den avlidnes anhöriga.

Rätten har varit enig. Rättens ordförande, lagmannen Agneta Karlsson, förklarar hur domstolen har resonerat:
– Tingsrätten har kommit fram till att mannens uppgifter om att han utsatts för ett angrepp inte kan stämma. Han har utdelat minst två hugg mot den avlidnes huvud och varit väl medveten om effekten av huggen och att dessa skulle vara dödande. Han ska därför dömas för mord.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook