Eksjö

Vad är ett människoliv värt? Två superviktiga möten i Eksjö – glöm inte brandfilten!

Vad är en människa värd om hon råkar bo i Gamla stan i Eksjö och måste kämpa mot ett upplevt kulturvärde? Under tisdagen hålls ett viktigt möte i Eksjö.

En ung kvinna dog i branden i Gamla stan i Eksjö under slutet av sommaren 2015. Sedan dess har debatten hållits vid liv i Eksjö och har kretsat väldigt mycket om återuppbyggnaden av ett gammalt trähus. Viss debatt har också skett kring brandskyddet i stadsdelen.

Räddningstjänsten ville ha ett bättre sprinklersystem i kåkarna men fastighetsägarna, bl a i det kommunala bostadsbolaget Eksjöbostäder, överklagade till länsstyrelsen som upphävde räddningstjänstens beslut.

Maria Lund, VD på Eksjöbostäder, berättar i en intervju med Smålandstidningen om hur hon ser på värdet av människoliv kontra kultur.
”Vi behöver inte sprinklersystem nu. Det väger tungt att skydda människor men det handlar om att bevara kulturen för framtiden också”, säger Lund till SmT och är rädd att sprinklersystem på något sätt skulle förstöra kulturen i de gamla träbyggnaderna.

Istället har Eksjöbostäder börjat dela ut brandfiltar till invånarna i Gamla stan.
Under tisdagen har politikerna i samhällsbyggnadsnämnden kallats in till ett extrainsatt möte för att ta beslut om de tänker överklaga länsstyrelsens beslut eller ej.

Under måndagskvällen hölls dessutom ett informationsmöte i kommunfullmäktigesalen om den nya fastigheten som ska byggas på Forssellska gården.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook