Eksjö

Vad hände efter dödsbranden? Stor vandring genom Eksjö


Under söndagen firas Kulturarvsdagen och Länsmuseet uppmärksammar detta med en vandring genom Gamla Stan i Eksjö. Bland annat uppmärksammas branden ifjol där en ung kvinna dog.

Stora Torget i Eksjö. Målning från 1840 av Axel Mörner
Stora Torget i Eksjö. Målning från 1840 av Axel Mörner

Gamla stan i Eksjö är en av Sveriges mest välbevarade trästäder trots ett antal bränder. Gamla stan i Eksjö är känd för sin rika och välbevarade trähusbebyggelse. Stadsplanen ser i stort sett likadan idag som när den ritades i slutet av 1500-talet. Eksjö medeltida stad brändes ner under det nordiska sjuårskriget 1568. Efter branden fick den flamländske byggmästaren Arendt de Roy uppdraget att staka ut staden på nytt i ett delvis annat läge.

Gatunätet och tomternas sträckning har varit desamma genom århundradena. Bebyggelsen har delvis förändrats efter skiftande behov.

Byggnadsantikvarie Britt-Marie Börjesgård, som ansvarade för dokumentationen av de hus som revs efter branden i Forssellska gården förra sommaren, leder vandringen. Besökarna kommer få bekanta sig med fasader, träbyggnadskonst och byggnadsdetaljer som vittnar om husens historia. De får också veta mer om dokumenteringen efter fjolårets brand där en ung kvinna dog.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook