Vad som helst kan hända – ingen vet vart barnen tar vägen

Det finns stora brister i uppföljningen när socialtjänsten placerar barn och unga. Barnperspektivet saknas ofta i beslut om insatser och placeringar, konstateras i två nya rapporter som Dagens Samhälle tagit del av.

Enligt Vårdanalys, som står bakom rapporterna, är luckorna i dagens uppföljning så pass stora på nationell nivå att man varken kan följa upp tillgänglighet, jämlikhet, hur det går för barnen eller vad barnen själva tycker om sin vård.

– Dels saknas skälet för insatsen, så att man kan göra några meningsfulla jämförelser mellan kommuner och titta på olika grupper av barn, varför de blir placerade. Men också hur det går för barnen efter placeringen och hur barnen själva tycker att vården fungerar, säger Maria Branting, utredare på Vårdanalys, till Dagens Samhälle.

I den andra rapporten som släpps samtidigt har Vårdanalys studerat ojämlikheter när socialtjänsten beslutar om insatser för barn och unga. Rapporten fokuserar på omotiverade skillnader mellan flickor och pojkar.

Här finns det framför allt en skillnad som sticker ut. Att pojkar med utländsk bakgrund i lägre grad får beslut om insatser. Detta beror i sin tur på att socialtjänsten har svårare att få samtycke från barnens vårdnadshavare när det gäller denna grupp.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: