Ledare Nässjö Opinion

Våga stå upp för Forserum

När storstadsmedia och politikerna lämnat och glömt Forserum måste Nässjö kommun  ta fram en ordentlig marknadsföringskampanj för Forserum som riskeras lämnas åt sitt öde och få sin stämpel som ”rasistort” förevigad i internets sökmotorer.

Somalieskandalens vågor har svallat över inte enbart Höglandet men hela Sverige. Men det kommer en dag då svallvågorna ebbat ut, då Forserum återgår till att bara vara Forserum och det förhoppningsvis råder ro igen. Då Forserumsborna oberoende av etnicitet ska gå till sina jobb och leva sina vanliga liv. Hur kommer då bilden av Forserum att se ut? Kommer det påverka livet i Forserum att orten stämplats som rasistort?
Bara det att Forserum i flera nyhetsartiklar och opinionsinlägg nämnts tillsammans med Breivik och Utöya är synnerligen oroväckande.

Stormedias fokus på Forserum är naturligt och förståeligt men reportageteamen försvinner efter en eller ett par veckor, högst, så länge kan en sådan här story fungera. Sedan tröttnar både journalister och läsare.
Flera redaktioner, företrädesvis med säte i storstäder, verkar ha tröttnat innan de gjort sitt jobb och publicerar så kallade sociala reportage enligt Formulär 1A: småländska hålor. De visar sin distans istället för att förmedla närhet och kunskap.
Kvar står Forserum och somalierna. Förhoppningsvis inte ensamma, men det finns stor risk för att Forserum lämnas åt sitt öde och sin stämpel förevigad i internets sökmotorer.
Därför är det nu viktigt att stå upp, inte bara för filantropiska lättuttalade ideal utan också för Forserum som ort vars rykte riskeras solkas.
Därför var det tråkigt att se presskonferensen med polis och kommun i Centrumkyrkan. En tafatt föreställning. Där hade Nässjö kommun verkligen chansen att marknadsföra en positiv bild av Forserum men den förlorades i en träbockspressuppvisning på defensiven. Vilket uppdrag har kommunikationsstrateger och informatörer egentligen?
Lika tråkigt är det att höra ministrar klandra Nässjö kommun och ytterligare bidra till nedsvärtningen av Forserum utan att besitta detaljkunskap.

Kommunalråd Bo Zanders (s) förhoppning att ett fackeltåg skulle visa världen vad Forserum står för är tyvärr inte tillräckligt.
Ansvariga inom Nässjö kommun måste nu ställa sig frågan om bilden av Forserum kommer påverka inflyttning och utflyttning, ortens attraktivitet som byråkratsvenskan kallar det.
Att låta en ort dö är enkelt och bevisat genom flera exempel. Att låta en ort leva och blomstra kräver hårt arbete.
Nässjö kommun måste nu ta fram en ordentlig marknadsföringskampanj för Forserum, den ort som med sitt näringsliv och närheten till både Jönköping och Nässjö har störst potential i kommunen för att växa och som de senaste åren upplevt en positiv trend.

Höglandsnytt, 28e augusti

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Riksmedia och politiker har offrat ett helt samhälle i sin iver att försöka bevisa att även svenskar kan bete sig illa. Men de skjuter sig i foten och förlorar Forserumsbornas förtroende för evigt. Vi i Forserum har upplevt somaliernas negativa sida utan att varken politiker eller media brytt sig då detta är vardagsmat på många håll runt om i Sverige. Hur mycket vi än önskar att flyktigmottagning var problemfritt så visar verkligheten att så inte är fallet och det är något vi måste tänka på, inte sopa under mattan och låtsas som ingenting. Innan man kan gå till botten med ett problem måste man erkänna att det finns.

Kommentarer avstängda