Vågen av stölder fortfarande hög – här är bilarna du ska undvika | Höglandsnytt
Höglandet

Vågen av stölder fortfarande hög – här är bilarna du ska undvika

Antalet stölder av bildelar fortsätter att ligga högt. Under första kvartalet har det inträffat 1071 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare (xenon). Skadekostnaderna för perioden uppgår till drygt 64 miljoner kronor, enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst.

Stölderna av bildelar ökade dramatiskt under 2016 och antalet stölder fortsätter att ligga högt även under 2017. Under första kvartalet har 1071 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Detta kan jämföras med samma period 2016 då det inträffade 1124 stöldtillfällen.

– Vi hade en dramatisk ökning av antalet bildelsstölder under första kvartalet 2016 och för 2017 ligger vi kvar på samma nivåer, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst i ett pressmeddelande.

Skadekostnaderna för perioden har redan uppgått till drygt 64 miljoner kronor och detta gäller enbart för de tre utvalda komponenterna navigationsenheter, airbags och xenonljus.

BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen fortsätter vara de mest stöldutsatta fabrikaten. BMW har drabbats av 611 stöldtillfällen, Mercedes av 81 stöldtillfällen, Volvo av 91 stöldtillfällen och VW av 137 stöldtillfällen. Ett fabrikat vars stölder börjat öka är Audi som drabbats av 46 stöldtillfällen vilket kan jämföras med 2016 då fabrikatet totalt under året drabbades av 64 stölder.

Tips till bilägaren:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook