Nyheter

Våldtog två barn 30 gånger – döms till fängelse

En man dömdes under onsdagen till tio års fängelse för bl a grov våldtäkt mot barn. Det rör sig om många fall och brottsoffren får stora skadestånd.

Den man som suttit häktad sedan slutet av november misstänkt för bland annat 31 fall av grov våldtäkt mot barn dömdes under onsdagsförmiddagen av Örebro tingsrätt till 10 års fängelse. Han döms för 30 fall av grov våldtäkt mot barn, fyra fall av sexuellt ofredande, kränkande fotografering, grovt barnpornografibrott samt tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering. Mannen frias från ett fall av grov våldtäkt mot barn.

I domen konstaterar tingsrätten att mannen i stora delar erkänt de av åklagaren påstådda gärningarna men förnekat att brottsligheten varit systematisk, vilket åklagaren har påstått. Den bevisning som lagts fram av åklagaren vid huvudförhandlingen består i huvudsak av de filmer mannen själv spelat in och som visar de aktuella gärningarna. Tingsrätten finner att mannens erkännanden får stöd av den åberopade bevisningen. När det gäller den åtalspunkt som mannen frikänns från har han i den delen förnekat gärningen och där har inte åberopats någon film. Vad gäller frågan om brottsligheten utövats systematiskt finner tingsrätten att redan antalet brott medför att det är på det sättet. Vidare har framkommit uppgifter som visar att en del av gärningarna föregåtts av planering.

Vid bestämning av påföljden beaktar tingsrätten i försvårande riktning att brotten inneburit allvarliga angrepp på målsägandenas trygghet till person samt att brotten utgjort ett led i en brottslighet som utövats systematiskt. Tingsrätten bedömer att straffvärdet för den samlade brottsligheten är fängelse i tio år. De båda målsägande som utsatts för bland annat grov våldtäkt mot barn tillerkänns 300 000 kr respektive 350 000 kr i skadestånd som ersättning för kränkning samt för sveda och värk. Tingsrätten var enig.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook