Debatt Opinion

Välj bort farlig mat

Jönköpings landsting ger stöd för Folkhälsoplanerare Emelie Andersen,s förslag att anordna butiksvandringar med utbildad Dietist. Äta rätt innebär för oss alla ett sätt att motverka fetma, sjukdomar och minskat läkemedelsintag. Välja flingor, bröd och mejeriprodukter med hälsosammare innehåll kräver kunskap.
Ge människor möjlighet att förstå innehållsförteckningen för att få ett bättre liv är och ska vara en prioritet från samhällets sida.
Nu tänker jag inte bara på mängden socker och fett i våra livsmedel, utan alla de onödiga och kemiska tillsatser som påverkar vår hälsa. Ämnen som förbilligar varan gentemot kvalitets-mat.
Modifierad stärkelse, omestrade fetter, konstgjorda sötningsmedel och kemiska tillsatser stör vårt immunförsvar och våra cellers uppbyggnad samt ställer till med mycket problem med sjukskrivningar, utbrändhet samt psykiskt och fysiskt lidande.
Till exempel har en amerikansk forskare upptäckt att barn som fått diagnosen ADHD inte hade sjukdomen utan istället var glutamatförgiftade. Även i Sverige finns fall där barn förändrats när chips, socker natrium-glutamatprodukter och konserveringsmedel tagits bort. De smakförstärkare som vanligen blandas i både mat och snacks är helt främmande för vår kropp. Dessa kan förutom ADHD-liknande reaktioner hos barn även orsaka bl.a. ätstörningar, fetma, fosterskador, ögonskador samt reproduktionsstörningar och sterilitet. Här har jag inte ens nämnt alla de cancerframkallande ämnen som vi får i oss med maten från undermålig billig mat.
Jag anser att Landstinget är inne på helt rätt väg. Att använda skattemedel för att göra oss bättre rustade att hålla oss friskare är och förblir framtidens stora utmaning.
Lars-Olof Reinfeldt MP
Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook