”Vänsterpartiet ser ner på kvinnor”


[adrotate banner=”27″]
”Under partidebatten om jobb utbröt tidigare i veckan en hätsk ordväxling, efter att Vänsterpartiets företrädare Ali Esbati kallat alla de som driver städföretag för tjänstefolk. Sju av åtta partier i Sveriges riksdag är för RUT-avdraget, som dels gör det möjligt för många att få hjälp med betungande vardagssysslor, men framförallt gör det möjligt för många att kunna starta och driva företag”, skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund i Jönköpings län i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt till stöd för RUT-avdraget.

[adrotate banner=”27″]
Framförallt har det möjliggjort ökat kvinnligt företagande. De yrken som berörs av RUT-avdraget har tidigare i högre grad utförts informellt, men med hjälp av avdraget har de i hög grad kunnat bli en del av arbetsmarknaden. Avdraget har gjort det möjligt för fler att utnyttja tjänsterna, vilket i sin tur har gjort att fler jobb har skapats. Mängden företag som har skapats inom framförallt lokalvården ökar kraftigt: det första decenniet av 2000-talet såg en 20-procentig ökning av antalet företag.

Det är dessutom en bransch som sysselsätter många utrikes födda, vilket är ytterligare glädjande med tanke på de svårigheter utrikes födda ofta har att komma in på arbetsmarknaden. Personer som tidigare har stått långt från arbetsmarknaden får med RUT-avdragets hjälp en meningsfull vardag, ett jobb att gå till, och vita, trygga pengar i form av en avtalsenlig lön.

Lokalvårdare är varken pigor eller tjänstefolk. Att begagna sig av sådan retorik är både förminskande gentemot de som jobbar inom branschen, och direkt felaktigt. Nationalencyklopedin definierar tjänstefolk som någon som förr var anställd inom lantbruk eller i ett hushåll – även kallat dräng eller piga. Wikipedia konstaterar att det mest används i ironiskt eller pejorativt syfte. Vänsterpartiet som ofta säger sig prioritera jämställdhetsfrågor högt väljer här att se ner på en stor yrkesgrupp som till stor grad består av kvinnor.

Esbatis uttalande får stå för sig självt. Från Ung Allians håll vill vi ta avstånd från all sådan retorik. Att fler, framförallt kvinnor och utrikes födda, får trygga och avlönade jobb, och därmed komma in på arbetsmarknaden och bort från de informella jobben, ser vi som oerhört positivt.

Johan Bjenning
Moderata ungdomsförbundet i Jönköpings län

Eric Luth
Centerpartiets ungdomsförbund i Jönköpings län

Simon Gustafsson-Tengberg
Kristdemokratiska ungdomsförbundet i Jönköpings län

Gabriel Nilsson
Liberala ungdomsförbundet i Jönköpings län

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ””Vänsterpartiet ser ner på kvinnor””

  1. Profilbild för mikael
    mikael

    Rut är inget annat än ett bidrag till överklassen På bekostnad av våra skattepengar.Personor som har råd at få sina hus städare får ett bidrag av staten Och med detta ökar klass skillnaden allt mer För vad än borgarna påstår är det inte arbetar kvinnor som utnytjar tjänsten utan enbart överklassen.Och som jobbskapande 900 nya heltidsjobb, skriver nationalekonomen Roland Spånt i en debattartikel i Svenska Dagbladet 7 mars. vilket vissar på att det inte är något annat än et bildrag Nej till bidrag till överklassen

  2. Profilbild för MG
    MG

    Överklassen! Varför är det alltid så att dom som har Lenin och Stalin som förebilder gnäller så fort människor har en valmöjlighet beträffande sin ekonomi. För det är ändå så att än så länge kan folk bestämma och välja själva var dom lägger sina pengar. Jag har nyttjat både Rut och Rot och tillhör absolut inte någon överklass. Kanske skulle Rut även kunna användas till tex. rättstavning i skolan…..

    1. Profilbild för Magnus Hellström
      Magnus Hellström

      Du är en riktig komiker MG. Men jag håller med dig i det du skriver.

  3. Profilbild för Tim
    Tim

    Dessutom är det i väldigt hög utsträckning ett bidrag från landsbygden till de större stadsregionerna. Att det är just centern som driver rut hårdast är lika ironiskt som att folkpartiet kallar sig för liberalerna.