Debatt Höglandet

Var är Gui Minhai?

Kinesiska myndigheter har rapporterat att Gui Minhai, en svensk-kinesisk förläggare bosatt i Hongkong, har frigivits. Gui Minhai försvann från Thailand 2015 och dök sedan upp i kinesiskt förvar. Nu är han försvunnen.

– Vi anser inte att han är fri förrän han verkligen är det, det vill säga när han har kunnat återförenas med sina anhöriga i det land där han vill göra det, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Hans dotter Angela Gui resonerar på samma sätt.

– Tills dess att pappa får resa hem till Sverige är han inte fri. Att ingen vet var han befinner sig och att han inte fått möjlighet till kontakt med vänner och familj innebär inte ett frisläppande. Det innebär ett andra påtvingat försvinnande. Jag hoppas på att Kina så snart som möjligt klargör hans juridiska status samt att Sverige gör sitt bästa för att denna livsviktiga information ska komma fram.

Gui Minhai, förläggare och författare, försvann den 17 oktober 2015 från Thailand och sin semesterbostad. I Hongkong, där han var bosatt, drev han ett förlag och en bokhandel. Förlaget var känt för att publicera kritiska böcker om det kinesiska ledarskapet, böcker som är förbjudna i Kina.

– Nyheten om Gui Minhais frigivning är positiv men måste behandlas med försiktighet. Det återstår att se om han verkligen är fri. I varenda del när det gäller hur Gui Minhai har behandlats har myndigheterna visat ett totalt förakt för rättssäkerheten, i allt ifrån när Gui Minhai försvann till hans så kallade tv-bekännelse, säger Patrick Poon, Kinaresearcher på Amnesty International i en kommentar.

Det var den 17 januari 2016 som Gui Minhai framträdde på CCTV – den kinesiska statstelevisionen – med en ”bekännelse” där han sa att han frivilligt hade överlämnat sig till myndigheterna på grund av en påstådd inblandning i en trafikolycka år 2003. Kinesiska myndigheter hävdar att Gui Minhai nu avtjänar de två år han dömdes till för det “brottet”. Så vitt känt har ingen rättegång hållits i fallet.

– Systemet är utformat för att bryta ner människor och därmed tvinga dem att gå med på den kinesiska regeringens version av vad som hänt om de ska ha någon chans att släppas. Om Gui Minhai verkligen är fri måste han kunna lämna Kina om han vill det, och kunna kontakta sin familj utan att trakasseras av kinesiska myndigheter, fortsätter Patrick Poon.

Amnesty fortsätter att arbeta för att bringa klarhet i vad som hänt Gui Minhai, och Amnesty Sverige har en blixtaktion i gång för honom med ett krav på att kinesiska myndigheter ska frige honom.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook