Var står regeringen i fråga om meddelarskyddet?

Att kunna granska, påtala missförhållanden och ha insyn i skattefinansierade verksamheter när det gäller vård, skola och omsorg är en viktig del av vår demokrati.

Drivs verksamheten i kommunal regi är detta inget problem men om verksamheten övergår i privat regi upphör insynen och meddelarskyddet för anställda. Det är också saklig grund för uppsägning att som anställd bryta mot lojalitetsplikten mot sin arbetsgivare

Många privata vårdgivare får allvarlig kritik av Länsstyrelsen för framförallt låg bemanning betydligt lägre än vad som är avtalat vid tillståndsgivning för att få driva verksamheten, bristande rutiner vid medicinering, brister i dokumentation och kvalitetsarbete. Dessa brister kommer fram när Länsstyrelsen gör oanmälda besök. Dessa besök aktualiseras ofta av att anhöriga slagit larm om missförhållanden.

Även Riksrevisionen har påtalat problemet i granskningen Styrning av privat äldreomsorg där man granskat statens ansvar för att säkra kvaliteten i privat äldreomsorg.

Där säger man bland annat att varken regeringen, länsstyrelserna eller socialstyrelsen tar ansvar fullt ut för att säkra kvaliteten i privat äldreomsorg och att det kan vara svårt för personalen att veta vad de får säga om sin arbetsplats. Personalen får å ena sidan inte röja företagshemligheter, men är å andra sidan skyldig att anmäla allvarliga missförhållanden enligt Lex Sarah.

I rapporten riktar Riksrevisionen kritik mot regeringen för att den inte skaffat sig tillräcklig kunskap om äldreomsorg i privat regi och om denna fungerar tillfredsställande. Insynen är enligt Riksrevisionen sämre hos privata utförare, t.e.x genom att medborgare inte har samma rätt att ta del av handlingar som i offentlig verksamhet.

Vi Socialdemokrater har drivit denna fråga i riksdagen i flera år men våra motioner har avslagits av samtliga partier i den borgerliga regeringen. Frågan har lyfts till Yttrandefrihetskommittén där vi nu enats om att tillskriva regeringen att låta utreda frågan och att vi i kommittén gärna åtar oss uppdraget. Nu är det upp till regeringen att bekänna färg.

Det måste ske någon ändring. Det är inte värdigt ett land som Sverige att våra äldre inte ska känna sig trygga på äldreboendet eller att våra barn inte får maximal undervisning och stöd i skolan.

Meddelarskyddet ska vara lika oavsett vem som är driver verksamheten. Att personal har meddelarskydd och att repressalieförbud gäller för arbetsgivaren är en säkerhetsgarant för att människor i behov av vård och omsorg inte ska bli utsatta för missförhållande.

HELENE PETERSSON (S)Stockaryd PHIA ANDERSSON (S)Skene

RiksdagsledamöterLedamöter i Konstitutionsutskottet och i Yttrandefrihetskommittén


Publicerat

i

av

Etiketter: