"Värderingarna bakom Utøyadådet finns kvar" | Höglandsnytt
Debatt Nyheter Opinion

”Värderingarna bakom Utøyadådet finns kvar”

”Dådet hade sin grund i de militanta högerextrema, islamofobiska och antifeministiska idéer som uttrycktes i gärningsmannens manifest.  Idéer som Breivik definitivt inte var ensam om, och som vi ser en ökning av i dagens samhälle.”

För drygt ett år sedan sköts 69 ungdomar ihjäl på Utøya i Norge. De befann sig på ett läger för AUF, och dödades på grund av sina socialistiska värderingar.  Dådet hade sin grund i de militanta högerextrema, islamofobiska och antifeministiska idéer som uttrycktes i gärningsmannens manifest.  Idéer som Breivik definitivt inte var ensam om, och som vi ser en ökning av i dagens samhälle.

Vi lever i en ekonomisk kris. Det är ont om bostäder och jobb, och klassklyftorna ökar. När samhällets orättvisor växer sig större, växer också behovet av en syndabock att skylla denna utveckling på. Vi har sett det hända förr och det händer nu; enskilda etniska och/eller religiösa grupper beskylls för svårigheterna i samhället. När de sociala orättvisorna ökar ges en grogrund för extremism, och ur extremism föds ofta våld.  Om vi på allvar vill minska det politiska våldet måste vi ha ett samhälle som erkänner allas lika värde.  Vi måste försöka skapa en insikt om att samhällsproblemen ligger djupare än att de kan skyllas på enskilda grupper, och lägga skulden på den rådande politiken som föder orättvisor och utanförskap.

Vi får inte glömma det som hände på Utøya, och vi får inte glömma att det inte var endast en ensam galnings gärning. Vi uttalar vår solidaritet för de ungdomar som berövades sitt liv, och vi måste alla försöka se och bygga en framtid som hindrar att liknande dåd någonsin sker igen.

Ung Vänster Jönköpings klubbstyrelse

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

4 Comments

 1. Jag håller med till fullo det du säger men det finns ett problem som vi inte gör idag och som vi inte gjort innan heller ger en grogrund till nationalism. Vi tar inte socialt ansvar för de flyktingar som kommer hit och det måste vi göra. Det finns sura äpplen som vi vägrar att ta i när det kommer till flyktingpolitiken och som vi måste lösa. Dessa sura äpplen är bosättning, jobb, se till att de kommer in i samhället, vara tydliga med hedersrelaterat våld, se till att religiösa ledare följer svensk lagstiftning mm. Tar vi inte dessa sura äpplena så blir nationalismen än större och till slut blir de en fara för hela samhällsutvecklingen. Det handlar inte om radikala åtgärder som SD vill göra, utan mjuka saker som är viktiga för invandrarna. De vill som vi svenska vill, ha jobb, tryggt boende, klara riktlinjer mm för att fungera i vårt samhälle. Men vi gör inte det idag och detta skapar missnöje hos medborgarna i Sverige samt EU och därför växer nationalismen.

 2. Vem dödade turister i bulgarien förra veckan, vilka är det som nu skapar massflykt i indien, vilka är det som angriper och dödar kristna i Afrika, vilka är det som dödar varandra i mellanöstern?
  Det finns grund för skepsis mot en viss ideologi. Att politiker och journalister, dessutom pga av snällism bortser från de problem som onekligen finns, i spåren av den massiva invandringen som pågår, skapar endast ännu större klyftor i Sverige.
  I våra grannländer så är inte etablissemanget så världsfrånvända som det svenska, utan de inser problembilden och försöker finna lösningar.
  I Sverige så ska alla som har den minsta kritik mot invandringspolitiken stämplas som främlingsfientliga, rasister, nazister och favoriten islamofob.
  I Sverige berömmer man Jens Stoltenberg, handlingar och uttalande efter attentatet i Utöja. Men hans vädjande om att inte utnyttja attentatet i politiska syften, och att alla åsikter ska kunna föras fram, åtfölj inte alls av den svenska vänstern, som använder händelsen in i absurdum för stoppa åsikter som avviker det minstam t.ex. har KDS och Hägglund pekats ut som en som varit med att skapa Breivik.
  Det behövs inte mycket för att stämplas som paria i Sverige av vänsterrörelsen. Men det ironiska är att Stoltenberg som hyllas för sin insats, skulle med största sannolikhet stämplas som främlingsfientlig, och omgående bli utesluten ur socialdemokraterna och facket, pga av sina ”extrema” åsikter i invandringsfrågan.

 3. Genmäle till Ljungbocken, Jag o många många med mig tycker o föreslår att Regering o samtliga Svenska myndigheter går i spetsen för ditt förslag att följa Svensk lagstiftning typ polis åklageriet migrationsdomstolen migrationsverket socialen etc etc samtliga bryter dagligen mot Svensk lag eller manipulerar bort den.

 4. Breiviks illdåd var bestialiskt och vedervärdigt, ingen tvekan om det. Att Ung Vänster med rötter i den Kommunistiska mördarideologien använder detta som politiskt slagträd är dock mer än motbjudande. Offren för socialismens antimänskliga ideologi grundar sig i den vedervärdiga ideologin som Ung Vänster förespråkar. Miljoner människoliv har fallit offer för er Socialism! Jag anbeffaler Ung Vänster att ta avstånd offentligen till Holodomor, Kulturrevolutionen i Kina, massmorden i Kambodja, och morden på oliktänkande över hela planeten. Detta är era ideologiska rötter, gör upp med dem! Det är lätt att kritisera och förenkla världen, men utan Er självkritik finns heller ingen trovärdighet. Återigen Breiviks dåd är fruktansvärt, och förtjänar de skarpaste avståndstagande, men så gör även Socialismens brott mot Mänskligheten.

Kommentarer avstängda