Varför är det som det är? 700 personer ska svara

Vilka konsekvenser får den allt större bristen på arbetskraft? De närmaste veckorna kommer över 16 000 arbetsgivare i landet att intervjuas av Arbetsförmedlingen.  I Jönköpings län genomförs intervjuer med knappt 700 av länets arbetsgivare.

Arbetsförmedlingens senaste prognos visade på en urstark arbetsmarknad där sysselsättningen i länet väntas öka med 4000 personer i landet i år och nästa år. Samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga, något som bedöms hämma tillväxten av jobb i viss mån.

I september går startskottet för Arbetsförmedlingens nya prognosarbete. I höst planerar Arbetsförmedlingen att intervjua närmare 14 000 privata arbetsgivare och drygt 2 000 offentliga verksamheter runtom i landet. I Jönköpings län intervjuas drygt 600 arbetsgivare från det privata näringslivet och knappt 100 från den offentliga sektorn.

– Vi kommer bland annat att fråga hur bristen på arbetskraft har utvecklats och vilka konsekvenser detta får för arbetsgivarna i länet, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker för Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen kommer också att undersöka hur både privata och offentliga arbetsgivare ser på framtiden, hur många anställda de har och om de planerar att nyanställa.

– Intervjuerna med arbetsgivare i varje kommun i länet är nödvändiga för vårt arbete med prognosen. De är också viktiga för att fånga upp arbetsgivarnas rekryteringsbehov och för att vi ska kunna planera vår verksamhet så att vi tillsammans på bästa sätt kan arbeta med att tillgodose dessa behov, berättar Tomas Cederwall, arbetsförmedlingschef i Jönköpings län.

Intervjumaterialet ska bearbetas av Arbetsförmedlingens analysavdelning och sammanställs i en arbetsmarknadsprognos som publiceras i december.


av

Etiketter: