Varför jobbar inte fler med Åsa-Nisse? | Höglandsnytt
Nyheter

Varför jobbar inte fler med Åsa-Nisse?

Vetlanda är inte bara Sapa, VBK och Elit Vetlanda. Vetlanda är Åsa-Nisses hemort på jorden. Men detta gamla faktum nyttjas dåligt.I samband med senaste premiären var det väl egentligen bara Konditori Cecil, som fanns med på banan med konfekt.

Och när nu turistsäsongen väntar bakom knuten har Åsa-Nisse-febern svalnat betänkligt lokalt. Men ute i världen, bortom Knohult och Vetlanda, lever den klurige Nisse, Klasbbrparn, Eulalia och alla de andra namnen fortfarande.

Men företagen gör inget för att hänga. Ett par undantag finns dock.

Konditori Cecil med sitt centrala läge fortsätter med att locka – och mätta – med Åsa-Nisse. Klabbarpamackan med stekta ägg och pannbiff mättar bra..

”Det var ju en sån macka man tog med sig ut i skogen, när man skulle jobba där”, säger upphovskvinnan, Berith Ekelöf.

Redan nu, innan turistrusningen börjat, säljer man gott och väl hundra sådana i veckan.

”Mycket mer av dem hinner vi inte producera vid sidan av allt annat”, konstaterar hennes konditormake Torbjörn.

Han har till yttermera visso också tagit fram Knohultalimpan, ett rågbröd, som har fått en strykande åtgång.

Den yngre generationen, sonen Pierre och hans fru Anna, har hållit sig till finliret som bröllopskonfekt och praliner, tillägnade den legendariska, kluriga figuren.

Ja, så finns det naturligtvis också en Smålandskrans. Den är god, det kan garanteras.

Cecilbesöket bör finnas högt upp på listan av måste-besök för den som vill gå i Åsa-Nisses fotspår.

Annars är det ont om sådana platser. Undantaget är Frenillas Bod.

Den ligger naturligtvis i Åsa-Nisses hemtrakt Skirö. Men inte ens där är Åsa-Nisse längre så stor. Men Gunilla Norberg, ena halvan i Frenillas Bod (den andre är Fredrik, hennes man) planerar att ändra på detta i det som håller på att Skirögården, den gamla nerlagda skolan inne i kyrkbyn.

”Än så länge finns Åsa-Nisse hos oss i boden”, konstaterar Gunilla Norberg. ”Där har vi ett häfte med åsanisseiana och där säljer vi boken om Åsa-Nisse och där kan vi berätta om typiska miljöer som funnits med i de gamla filmerna ända sedan början av 50-talet och som fortfarande finns kvar.

Men många av dessa miljöer är på väg att försvinna – den gamla affären håller på att falla samman av åldersskäl för att ta ett exempel.

Och det är synd – bättre marknadsförare än Åsa-Nisse kan Vetlanda knappast hitta, kontaterar Christina Moths, som basar på turistbyrån.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook