Varför ska det krigas i världen?

Varför ska det krigas i världen? Varför ska Sverige exportera vapen? Är det verkligen bästa sättet att få fred? Vi vill därför skjuta skarpt i samhällsdebatten genom att lansera uttrycket ”Guds fred”. Vårt vapen i detta arbete är folkbildning.

Vi minns inte skottet i Sarajevo. Vi minns inte det som hände under Andra Världskriget. Däremot vet vi vad som hände tack vare den utbildning vi fick i skolan om dessa händelser. Vi har också fått kunskaper om dessa historiska händelser genom olika folkbildningsinsatser; som vi nåtts av genom åren. Föreläsningar, böcker, studiecirklar och naturligtvis tidningar, radio och TV har stått för bildningen, vilket vi är tacksamma för. Bilda och utbilda är två nyckelord för att skapa en god värld – en värld för oss alla.

För en tid sedan gästades Svenska Frälsningsarmén i Jönköping av Thage G. Peterson. ”Folkbilda, Gud och fred” är en bra sammanfattning av vad Thage G. Peterson står för.
Han talade då om Sverige, Oslo, Palme och Afghanistan m.m. När Thage G. talar då lyssnar folket. Och så blev det även denna gång i Armétemplet.
Han talade om det obegripliga som hände i Oslo. Vid altaret hade satts upp bilder från händelserna av Kai Rehn – fotografen med världen som arbetsfält.

Thage G. Peterson talade också om sin vän Olof Palme – som också hade världen som arbetsfält. Det påminner oss om afrikanen som sa: ”Jag har inte träffat Gud, men jag har träffat herr Palme”.
Thage G. Peterson sa ”att om Palme levt så hade han ogillat det som händer i Afghanistan med svenska trupper i krigsföring”. ”Det var inte Palmes politik”, menade Thage G. – Och det är inte min politik heller, sa en bestämd Thage G. Peterson.

Vi debattörer minns när Palme med all kraft verkade för att USA skulle lämna Vietnam. Då lyssnade hela världen på vår statsminister. Olof Palme stod upp för fred, han brann för fred; det var helt enkelt en viktig uppgift för honom. Ingen kunde tveka på att han var äkta engagerad, allt i ett enda syfte; att skapa den goda världen – en värld han trodde på.
Vi vill gärna påminna om att Olof Palme var riksdagsledamot för Jönköpings län och därmed representerade vår stad Jönköping – Smålands Jerusalem.

13 miljarder i vapenexport
Jönköpingssonen Dag Hammarskiöld, FN:s generalsekreterare betydde också mycket för arbetet för fred. Han fick också precis som Olof Palme lämna livet för tidigt – som ett resultat av det onda samhället, som alltför ofta tar plats.
I nutid är det Carl Bildt som har fått en uppgift som fredsmäklare. Att jämföra dessa tre personers storhet ger vi oss inte in på. Det får andra syssla med – om de så önskar. Vi kan dock konstatera: Genom dessa tre personer har Sverige haft och har betydelse på olika sätt för att skapa en värld i fred.
Men det finns paradoxer. Är det verkligen rimligt att vi finns med i Afghanistan med krigförande trupper?
K G Hammar, ärkebiskop emeritus brukar tala om att vi är ett av världens största länder när det gäller vapenexport. Det handlar om tretton miljarder. En ofattbar summa. Är det verkligen rätt att Sverige gör så?

Vi hör inga politiker tala om att vapenexporten går bra, möjligen kan det gå under uttrycket att ”Sveriges högteknologiexport utvecklas positivt”.
Hade politiker i klartext talat om att Sverige är bland världens bästa på att exportera vapen hade samhällsdebatten varit mer omfattande i denna fråga.
Vi lanserar nu idén: Bred folkbildningskampanj om Guds Fred.
Studieförbunden Bilda och Sensus föreslås nu av oss att gemensamt ta sig an uppgiften att få till stånd en folkbildningskampanj kring dessa viktiga framtidsfrågor. Ta gärna fram ett studiematerial, som grund till samtal omkring dessa spörsmål. Engagera K G Hammar som ansvarig för att detta tas fram.

Olof Palme sa en gång: ”Hela Sverige är en studiecirkel”. Vi säger att: ”Hela världen kan bli en studiecirkel”.  Det är bättre att exportera studiecirklar till andra länder – än vapen. Och säkert ett bättre sätt för att få fred; än genom att sprida vapen, som vi aldrig vet vart de tar vägen.
Självklart kan och ska Bilda och Sensus genom sina kontaktnät med kyrkor i världen initiera processer omkring Guds Fred.
Bilda och Sensus föreslås starta en tankesmedja i Smålands Jerusalem – Jönköping – som får i uppgift att vara ett forum för hela världen; för att få igång diskussioner om hur vi ska få fred att gälla alltid – i all framtid.

De två bildningsförbunden skulle också kunna starta studiegrupper i musik om Guds Fred i Sverige och andra länder. Musiken är ett gott vapen – för att minska vapenanvändningen i världen och för att få fred. Sedan kan man ordna musikfestivaler på olika platser i vårt land och i övriga världen för att stärka detta folkbildnings- och fredsarbete.
Åter till Palme: Det är svårt att påstå att Olof Palme var ute och cyklade i politiken. Han var både utbildad och bildad. Och verbal och global – en stark kombination.
En sak är dock säker: Olof Palme cyklade gärna och ofta på Fårö. En av bilderna i Kai Rehns fotoutställning i höstas i Armétemplet hos Svenska Frälsningsarmén, Smålands Jerusalem (Jönköping) var just en bild på Olof Palme ståendes vid en damcykel på sin älskade ö Fårö. Detta leder oss till tanken; att en del av Rehns bilder, kan bli en fotoutställning med rubriken Guds Fred och vandra runt i världen, som en folkbildningsinsats i Palmes fotspår.
Kai Rehn är mannen med kameran som vapen och därigenom kan folkbilda oss människor. Här finns chansen som inte får missas.
En dröm vore att kyrkorna i hela världen gjorde en klockringning och tände ljus i kyrkolokalerna för att manifestera Guds Fred.
Vi tror på Gud. Vi tror på Guds Fred. Vi vill verka för fred på vår jord. Först då får uttrycket ”alla människors lika värde och rättigheter” en innebörd – värd all respekt. Vårt arbete för detta kan liknas vid ett ljus som aldrig slocknar. Guds frid och fred!

Hans Mannefred, folkbildare och fristående samhällsdebattör
Dan Rosendahl, kårledare Svenska Frälsningsarmén, Jönköping


Publicerat

i

,

av

Etiketter: