Varför skjuta skarpt i vårt dricksvatten?

Försvaret har sökt tillstånd att bomba ännu mer i Vättern utanför Karlsborg, även i samövningar med utlänska stridskrafter. Det paradoxala i detta är att Vättern är ett miljöskyddsområde med särskildt skydd i miljöbalken.

Men sjön har blivit en måltavla och dumpningsplats för militärt miljöfarligt avfall. Försvaret anser att detta avfall ligger bra där det ligger och att det får en liten effekt på miljö och dricksvatten. På sjöns botten ligger bla 300 ton (!) bly, som enligt försvaret är relativt beständigt i en sjö med högt pH-värde som Vättern har.

Denna information känns trygg tills man får läsa att Boverket konstaterat att en liten mängd bly i vissa vattenkranar i våra hem kan avge en skadlig blydos till konsumenterna.

I Vättern har vattnet ständig kontakt med olika tungmetaller och andra giftiga ämnen. Då det gäller vatten i vattenkranar är kontakten där ytterst tillfällig. Är fantasin för vidlyftig när man tycker att det är bättre att skjuta och bomba på en öde ö långt ute till havs och sedan sanera ön i stället för vårt dricksvatten.

Nämnas bör att världshaven håller på att bli försurade av den ökade mängden koldioxid i atmosfären. Blir världshaven försurade får det allvarliga konsekvenser för havets ekosystem. Vad händer då om Vättern blir försurad av samma orsak? Om detta sker utlöses metallerna från det dumpade miljöfarliga avfallet i snabbare takt än vad försvaret beräknar.

Det är bättre att förekomma än att förekommas!

GUNNAR LUNDQUISTVireda, Aneby


Publicerat

i

av

Etiketter: