Nyheter

Varg på vandring struntade i fåren i hagen

En varg har rört sig i skogsområdena mellan Stockaryd och Ramkvillabygden under påskhelgen. Vid minst ett tillfälle har djuret fotograferats och det är enligt länsstyrelsens bedömning inte någon tvekan om att rör sig om en varg.

Förmodligen handlar det om den varg som för någon vecka sedan sågs i Helsingborg – där fick en nyfiken ung man t o m sådan närkontakt att vargen bet honom i byxbenet.

Djuret rörde sig sedan norrut mot Halland. Nu har det övergett kusten sedan några dagar och varit synlig i bl a Gislavedsregionen.

I Råsen, den senast rapporterade observationen, mellan Ramkvilla och Hörjesås, sågs djuret passera en fårhage med lamm, som den inte brydde sig om. Vargen traskade vidare.

Den observationen gjordes på påskdagen. Sedan dess har man inte fått in några nya rapporter till länsstyrelsen.   

”Vargen är på jakt efter en tik”

”Vargen är på vandring och söker efter en vargtik att bilda revir med, men här i södra Sverige kommer den ha svårt att hitta det den söker efter”, konstaterar Linda Andersson, länsstyrelsens rovdjurshandläggare. ”Vargar som är på vandring som denna, är ibland till synes oberörda av människor och kan vandra längs vägar och nära mänsklig bebyggelse. Det behöver inte vara onormalt beteende men kan upplevas som ett oönskat beteende. Vargar är olika som individer, en del är mer skygga och än andra.”

Om man stöter på en varg ska man låta den vara, gå därifrån eller skrämma iväg den. Sen ska man ringa länsstyrelsen och berätta vad man sett.

 

  

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook