Debatt Opinion

”Vargjakten sker i blindo”

”Nya uppgifter visar att det är ren tur om årets vargjakt inte kommer döda genetiskt värdefulla vargar i alla fall i Värmland”, skriver Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett debattinlägg.

[adrotate banner=”6″]
Rysk roulette i årets vargjakt

Nya uppgifter visar att det är ren tur om årets vargjakt inte kommer döda genetiskt värdefulla vargar i alla fall i Värmland.  Naturvårdsverket beslutade igår om jakt i Acksjöreviret, men av ren slump uppräcktes idag att en av vargarna i området härstammar från en invandrad varg, och kan därmed tillföra friskt blod till den inavlade svenska vargstammen.  Naturvårdsverket tvingas nu ändra sitt beslut.

Vargjakten sker i blindo. Att man nu upptäckte en genetiskt värdefull varg där regeringen vill skjuta bort inavlade vargar är ren tur, inte del av Naturvårdsverkets planering. Ingen kan garantera att inte fler värdefulla vargar skjuts i årets vargjakt.
Upptäckten att en av vargarna i Acksjön var en genetiskt viktig varg, som härstammar i första eller andra generationen från en rysk/finsk varg i Kynnareviret i Norge, skedde som en del av det rutinartade arbetet med att kartlägga vargstammen. Nu utgår Acksjön som ett av de områden i Värmland där den så kallade riktade vargjakten får pågå och ersätts istället av ett revir i Värnäs.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Det enda Naturskyddsföreningen bryr sig om är att förpesta tillvaron för landsbygdsbor. Hur många vargar vill Mikael Karlsson ha där han bor i Stockholm? Hans metoder mot samerna är dessutom i klass med nazisternas judehat.

    1. Vargstammens genetik och bevarande i Sverige är mest ett intresse för ett fåtal storstadbor. Inte i någon region finns någon folkmajoritet för att ha varg på sina marker. Inte ens hos samerna! Vargen är globalt sett heller inte någon utrotningshotad art. Bara i Ryssland finns enligt uppgift minst 70 000 vargar. Så även om vargen försvinner från Skandinavien, så går arten ändå inte samma öde till mötes som mammuten och uroxen en gång i tiden gjorde.

Kommentarer avstängda