”Varje generation har satt sina spår i Gamla stan”

Vad ska det bli av gamla nedbrunna Forssellska gården. Höglandsnytt diskuterar frågan med f d stadsarkitekten Lennart Grandelius.

20150817_182847
Diskussionerna bland Eksjöbor har redan börjat om vad som ska byggas upp efter nedbrunna Forssellska gården. Ett minnestorg? en parkeringsplats? en kopia av gamla gården? en ny modern byggnad?
Det finns ett antal alternativ. Ett, byggnaderna rivs och tomten lämnas öppen som torg. Två, en helt ny modern byggnad byggs på tomten. Tre a, en kopia av Forssellska gården men med moderna metoder. Tre b, en kopia av Forssellska gården men med gamla metoder.

Att lämna ett hål i den kulturskyddade stadsbilden verkar otänkbart. Att göra något med gamla metoder och klassiskt skolade timmermän skulle vara ett jätteprojekt som skulle engagerar stora delar av antikvariska branschen i Sverige men det verkar också orimligt.
”Det finns det aldrig pengar till”, kommenterar Lennart Grandelius.
En helt modern skapelse utan koppling till den flera hundra år gamla stadsbilden kan knappast tänkas heller.
En kopia av Forssellska gården med moderna metoder skulle vara möjlig men Grandelius vänder sig, måhända något kontroversiellt i många Eksjöbors ögon, mot också detta.
”Jag bävar inför den situationen. Varför göra en kopia? Man skjuter sig i foten. Det blir kitsch”, säger Lennart Grandelius som istället vill se en ny byggnad men med koppling till den gamla.
”Omvandla det klassicistiska formspråk som Forssellska gården haft till ett modernt formspråk men ändå ha kvar kopplingen. Det ska finnas en gemensam nämnare”, menar Grandelius.
Byggnader har brunnit tidigare i Gamla stan och nya har byggts upp sedan 1568 (när nuvarande staden byggdes efter att den tidigare bränts under krig mot Danmark).
”Varje generation har satt sina spår i Gamla stan”, säger Lennart Grandelius.
Hur det än blir med en återuppbyggnad är en sak dock klar: det blir ett enormt projekt för den arkitekt och byggfirma som tar sig an utmaningen.


Publicerat

i

av

Etiketter: