Ekonomi Höglandet Nyheter

VÄRLDENS RIKASTE fyller 70 – här är hans bästa spartips

Världens rikaste anka, Joakim von Anka fyller 70 år och det firas i Sverige när den legendariske Kalle Anka-skaparen Don Rosa besöker Stockholm nästa vecka. Ett klassiskt pengabad står då också på programmet. Dessutom bjuder Joakim von Anka, efter stor vånda, på sina bästa ekonomitips. Till exempel hur man går plus på semestern.

Joakim von Anka, eller Scrooge McDuck som han heter i originalet, gjorde entré i Kalle Ankas värld redan i december 1947. Mannen bakom Joakim von Anka är serieskaparen Carl Barks som inspirerades av Ebenezer Scrooge, som också är en riktig snåljåp, i Charles Dickens berättelse En julsaga. För att förstärka Joakims gnidna karaktär gav Barks honom dessutom ett skotskt ursprung. Förr fanns det nämligen en fördom om att skottar skulle vara snåla av naturen.

Farbror Joakim blev så småningom en huvudfigur i Kalle Anka och när Carl Barks gick i pension i mitten av 60-talet, var det redan flera andra serietecknare som hade tagit in farbror Joakim i sina berättelser.

En som har ägnat en stor del av sin karriär åt att berätta om farbror Joakim är Don Rosa. Hans episka seriesvit Farbror Joakims liv är älskad av många och i anslutning till 70-årsjubileet släpps en efterlängtad och uppdaterad nyutgåva av verket. I samband med detta kommer Don Rosa till Sverige

– Det är första gången på 13 år som Don Rosa kommer till Stockholm och vi är såklart jättestolta över detta, säger Anna Bergström, redaktionell projektledare på Egmont Publishing, i ett pressmeddelande.

Fabror Joakims ekonomitips
Farbror Joakim är inte bara världens rikaste anka, han är också världens snålaste. Men efter stor vånda har han ändå bestämt sig för att bjuda på några ekonomitips i samband med sin 70-årsdag. Fast de som vill får såklart mer än gärna swisha honom en slant för besväret.

Låna gärna ut saker, men glöm inte att ta betalt
Om din granne vill låna din gräsklippare, ta fem kronor i timmen för slitaget. En hemmabiokväll med kompisar är mysigt, men eftersom det är ditt filmabonnemang får dina vänner såklart betala en slant, glöm inte heller att ta ut en elavgift av alla som besöker ditt hem.

Gå plus på semestern
Ta reda på vilka produkter som är billiga i landet som du ska åka till och bunkra upp ordentligt.  Är det många svenskar på resmålet kan du ta med dig lakrits, knäckebröd, kaviar och andra oumbärliga livsmedel och sälja på plats.

Mode är överskattat
Varför se ut som alla andra – gör som jag och hitta din helt egna stil. Håll dig sedan till den och lär dig att sy så behöver du nästan aldrig köpa nya kläder.

Släktingar = gratis arbetskraft
Gör som jag och låt dina släktingar jobba gratis. Även om de är odugliga och lata så finns det säkert några uppgifter som de kan hjälpa till med.

Kvackify-abonnemang behöver inte kosta
Övertala en kompis att skaffa Kvackify så kan du lyssna gratis.

Skaffa aldrig husdjur
Visst är hundvalpar gulliga, men de är också väldigt dyra i drift. Erbjud dig istället att vara hundvakt, eller varför inte kanin- eller vandrande pinne-vakt, så kan du samtidigt tjäna en hacka.

Kasta ingenting – allt kan öka i värde
Till och med en kapsyl kan vara värd flera tusen kronor, bara den är tillräckligt ovanlig och det blir den efter att du har sparat den i 50 år.

Placera pengabingen nära din bostad
Det blir alldeles för dyrt att åka till Malta varje gång du ska ta ett pengabad.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook