Debatt

Värna den svenska arbetsmarknadsmodellen!

Den svenska modellen med starka inslag av avtalstecknande mellan fackliga organisationer och arbetsgivare har varit ett vinnarkoncept i en globaliserad värld.

Kompletterat med trygghetslagstiftning och försäkringslösningar vid arbetslöshet och sjukdom har den svenska modellen skapat trygghet för individen och stabila villkor på arbetsmarknaden.

 

Vi oroas nu över de inslag av uppluckring av detta förhållande som kommer från de fyra partierna i regeringsalliansen. Det tycks vara uppenbart att man inte insett de positiva effekterna av ordning och reda på arbetsmarknaden via det som brukar uttryckas som ” Den svenska modellen ”.

 

Istället kan vi nu höra förslag om uppluckrad arbetsrätt, sänkta ungdomslöner, försämrad anställningstrygghet och ökad konkurrensutsättning via bland annat lönedumpning.

Högerpolitiken vill vrida klockan tillbaka inom svensk arbetsmarknad.

 

Vi kan som fackligt aktiva, med egen erfarenhet eller vetskapen om våra företrädares hårda slit inte stillatigande se på hur löntagarnas villkor skall försämras.

 

Sammantaget är de förslag som nu lagts från regeringspartierna ett hårt angrepp på fackföreningsrörelsen och mot de fackliga medlemmarna.

 

Fackliga utskottet inom Jönköpings läns Socialdemokratiska partidistrikt.

 

GÖTE WAHLSTRÖM

ordförande

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook