VARNING: Ät inte färsk kyckling – du blir sjuk

Färsk kyckling innebär en ökad risk för magsjuka orsakad av Campylobacter, varnar nu smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Sedan i augusti i fjol har antalet sjukdomsfall av den allmänfarliga sjukdomen Campylobacter ökat dramatiskt i hela Sverige och även i Jönköpings län. Campylobacter är en bakterie som är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige.

– Landets smittskyddsläkare uppmanar därför allmänheten att vara extra noga med hygienen vid tillagning av färsk kyckling eller att tills vidare undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, i ett pressmeddelande under fredagsförmiddagen.

Fryst kyckling innebär mindre risk eftersom Campylobacter-bakterien i regel inte överlever frysning.

– Det är inte troligt att vi i Sverige sedan i fjol sommar plötsligt börjat slarva med hygienen vid tillagning av kyckling utan det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen, så som en ökad andel smittat kycklingkött, säger Main Bengnér.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: