VARNING – Din Alvedon kan vara livsfarlig – kris på Höglandet | Höglandsnytt
Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Toppnyheter Tranås Vetlanda

VARNING – Din Alvedon kan vara livsfarlig – kris på Höglandet

Europeiska EMA:s säkerhetskommitté PRAC rekommenderar att försäljningstillståndet för paracetamoltabletter med modifierad frisättning (Alvedon 665mg) dras tillbaka. Paracetamol kan var farligt. På Höglandet kommer många att drabbas av förändringen och sjukvården får mycket att göra.

Läkemedelsverket beslut kring rekommendationen väntas inom en månad, och ett indraget försäljningstillstånd beräknas till april 2018.

Läkemedelskommittén rekommenderar att förskrivaren ersätter Alvedon 665 mg med Alvedon 500 mg eller 1 g. I samband med byte uppmanas till aktiv utvärdering av patienter med kontinuerlig smärtbehandling med paracetamol.

Orsaken till indragningen är att de strategier som idag finns för behandling av paracetamolförgiftning inte med säkerhet är effektiva vid överdosering av paracetamol med modifierad frisättning. EU-kommissionen förväntas inom kort utfärda ett slutgiltigt, bindande beslut, kring indragning som gäller i hela EU.

”Det finns idag ingen ytterligare information om hur indragningen ska genomföras. Mest sannolikt upphör marknadsföringstillståndet en specifik dag, och då förbjuds apoteken att sälja det de eventuellt har kvar i lager. I Jönköpings län utgör Alvedon 665 mg cirka 65 % av den totala försäljningen av paracetamol. Detta gör oss till ett av de landsting som får ett stort omställningsarbete”, säger Lars Abrahamsson, regionens ansvarige för folkhälsa och sjukvård, i ett nyhetsmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook