Höglandet

VARNING: Dina barn tar nakenbilder på sig själva

Ökning av avklädda bilder och filmer som barn och unga tagit på sig själva

Det har blivit vanligare att barn och unga tar och skickar avklädda filmer och bilder på sig själva. Risken finns att materialet sprids vidare utan samtycke, och det kan hamna på sidor där det finns förövare som utnyttjar bilderna för egna syften. Det förekommer också att förövare genom hot och utpressning tvingar barn att ta bilder på sig själva. Det visar årets rapport från barnrättsorganisationen ECPAT.

ECPAT ser mer och mer avklädda filmer och bilder som barn och unga har tagit på sig själva i ECPAT Hotline, en sida där allmänheten anonymt kan tipsa om misstänkt sexuell exploatering av barn. I en ny rapport har organisationen sammanställt den kunskap som finns kring så kallat egenproducerat material och kompletterat med en unik analys av 300 bilder och filmer som inkommit under en månads tid.

ECPAT har även samtalat med barn och unga om varför sexualiserade bilder tas och om vilka strategier de har för att vara trygga på nätet.

– Avklädda bilder som tagits frivilligt och som inte sprids behöver inte vara dåligt eller farligt. Tvärtom pratar många unga vi mött om att det kan vara något positivt, för det egna självförtroendet eller i en relation. Men det vi ser är att bilder och filmer sprids på nätet utan samtycke. Risken är också att de hamnar på sidor där det finns förövare som utnyttjar materialet, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare för ECPAT Sverige, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook