Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Hultsfred Jönköpings län Nässjö Sävsjö Småland Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

VARNING – EON HÖJER ELPRISET – SVINDYRT att leva på Höglandet


Från den 1 juli höjer elnätsägaren Eon elnätsavgiften. Höjningen drabbar väldigt många Högländare.

För en lägenhet innebär det en höjning med runt 20 kronor per månad och för eluppvärmd villa blir höjningen omkring 55 – 95 kronor per månad beroende på var i landet man bor, enligt Eons egen uträkning.

”Vi ställer om och ska bli helt förnybara. Därför framtidssäkrar vi elnätet så att det möter kraven från en helt förnybar elproduktion. Det gamla elnätet var uppbyggt för att koppla ihop stora kraftverk med kunderna i städer och på landsbygden. Morgondagen ser annorlunda ut. Vindkraftparker byggs, men inte där de gamla kraftverken stod. Allt fler solceller kommer upp på hustaken. Och fler och fler elbilar ska laddas. Strömmen kommer inte gå åt ett håll, utan åt olika håll beroende på väder och tid på dygnet, då fler konsumenter också blir elproducenter. Elnätet ska hjälpa elkunderna att bli förnybara. För att göra det krävs att vi kraftigt moderniserar elnätet, säger Johan Mörnstam, VD för Eon Energidistribution, i ett pressmeddelande.

Omställning kostar mycket pengar, menar Eon.
– Våra investeringar är långsiktiga. När vi bygger elnät planerar vi med livslängder på 40 år. Vi hade gärna sett att avgifterna i elnätet var lika långsiktiga och stabila. Dessvärre bestäms elnätsavgiften mer kortsiktigt i regelverket. Prisutvecklingen blir därför ryckig. Vi vill se en jämnare utveckling av elnätsavgifterna. Men nu är det tyvärr inte så, ännu. Vi beklagar det, säger Johan Mörnstam.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook