Nyheter

VARNING – farliga elskåp kan bli dödsfälla för barn

Farliga elskåp kan skada barn som leker, varnar nu Elsäkerhetsverket. En incident inträffade nyligen där ett kabelskåp kunde ha gett ett barn en livshotande elchock när den åttaårige pojken petade in en sax i skåpets öppning.

Lyckligtvis hade saxen ett isolerande plasthandtag som stoppade strömmens väg in i barnet.
Skåpet hade en för stor glipa in till de farliga elledningarna. Ansvaret för skåpets säkerhet ligger på ägaren, som efter information snabbt åtgärdade det farliga kabelskåpet.

– Det här kunde ha slutat riktigt illa. Det är ägaren som ansvarar för elsäkerheten. Elskåp ska inte ha så stora hål att risker kan uppstå. Ser du något som inte ser rätt ut – kontakta omgående elnätsbolaget i området och berätta vad du har upptäckt. Det kan vara en felaktig konstruktion men också vandalisering som gjort att ett elskåp blivit farligt för omgivningen, säger Emanuel Aldén, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Pojken var ute och lekte med sin lillebror. De fick se en kabel som gick in i ett kabelskåp där hålet var större än kabeln. Innanför hålet fanns smalare ledare. Barnen var nyfikna och hämtade en sax för att peta in i hålet på ledaren. De råkade då få hål på ytterhöljet som ledde till en kortslutning så att stora brännmärken uppstod på saxen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook