Höglandet

Varning för jultrafiken – här är farligaste vägarna – redan två döda


Trafikverket och Motormännen går nu ut och varnar trafikanter i jultrafiken för farorna. Under fredagen väntas mycket trafik på vägarna och det viktigaste är att tänka på säkerheten. Två personer har redan dött och fler väntas dö under jul- och nyårshelgerna.

”Stressa inte på vägarna även om du har en tid att passa. Det är många ute på vägarna, så det är viktigt att ta det lugnt och hålla avstånd. Ska man köra långt är det viktigt att ta pauser för att få nya krafter. Sedan får man alltid känna av hur vägunderlaget är och anpassa hastigheten efter det”, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Ungefär två miljoner människor beräknas ge sig ut i jul- och nyårstrafiken. Många av resorna kommer att ske på vägnätet som ännu inte är mötesseparerat. Under perioden beräknas cirka 20 personer dödas och närmare 700 skadas i trafiken.

– Mina bästa råd till bilisterna är att börja resan i tid, hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och håll avståndet till framförvarande. Var utvilad om du ska köra en längre sträcka, planera in pauser och fikastopp och försök inte att sträckköra. Det försämrar koncentrationen och ökar riskerna att hamna i en olycka, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen och uppmanar trafikanter att välja en mötesfri väg till jul- och nyårsfirandet, även om det innebär en viss omväg.

Mötesseparerade vägsträckor minskar dödligheten med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar dessutom inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor.

– Se över bilen inför julresan, självklart ska den ha bra vinterdäck, rätt däckstryck och nypåfylld spolarvätska. Det är också viktigt att packa bilen rätt. Den tyngsta lasten ska ligga längst ner mot baksätet, säger Carl Zeidlitz.

Vägar med ökad risk för olyckor

Europavägar:
E10 – hela sträckan
E12- hela sträckan
E14 – hela sträckan
E16 från Gävle till norska gränsen
E18 från Karlstad till norska gränsen
E20 från Laxå till Göteborg
E22 från Söderköping till Karlskrona
E45 från Trollhättan och norrut

Riksvägar:
26 från Kristinehamn och norrut
70 från Borlänge till norska gränsen
84 från Hudiksvall till norska gränsen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook